Home »

''It's today; My favorite day'''/ 4 mai - Ziua Star Wars

''It's today; My favorite day'''/ 4 mai - Ziua Star Wars

''It's today; My favorite day'''/ 4 mai - Ziua Star Wars
 

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua "Star Wars" - May the 4th Be With You!

"Star Wars" (Războiul Stelelor), o operă spaţială de proporţii epice scrisă şi regizată de George Lucas, a avut premiera în 1977 şi a devenit aproape imediat un film cult. Chiar şi în ziua de azi, 40 de ani mai târziu, "Star Wars" rămâne unul dintre filmele cu cel mai mare succes financiar din toate timpurile, iar lansarea primului film din seria "Star Wars" în 1977 a schimbat definitiv faţa Hollywoodului.

Rolurile principale în acest prim film şi în celelalte două care vor forma prima trilogie sunt interpretate de Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher şi Alec Guinness.

Seria deschisă de lansarea din 1977 rămâne cea mai de succes franciză cinematografică din istorie, aducând încasări de peste 2,5 miliarde de dolari până în prezent. După cum observa celebrul critic de film Roger Ebert, "la fel precum 'The Birth of a Nation' şi 'Citizen Kane', 'Star Wars' a reprezentat un moment de cotitură pentru tehnologia cinematografică şi a influenţat foarte multe dintre filmele lansate ulterior".

Într-adevăr, "Star Wars" a schimbat regulile jocului la Hollywood, deschizând o nouă eră a efectelor speciale în filme ce se adresează deopotrivă publicului de toate vârstele şi promit să te poarte în aventuri nemaivăzute în care singura limită este imaginaţia.

Numeroşi dintre cei mai apreciaţi regizori din prezent, nume precum Peter Jackson, Ridley Scott, Christopher Nolan sau James Cameron, invocă momentul "Star Wars" drept o uriaşă influenţă şi inspiraţie asupra carierelor lor.

"Star Wars" a avut un enorm impact cultural şi în alte domenii din afara cinematografiei şi inclusiv în politică - din moment ce Programul de Apărare Strategică al SUA din perioada Administraţiei Reagan a fost numit chiar aşa, "Star Wars". Mai recent, preşedintele american Barack Obama obişnuia să folosească sintagma "să topeşti mintea ca un Jedi" pentru a descrie ceea ce unii oameni se aşteptau de la el să facă pentru a-i accepta unele dintre idei.

Prima Zi Star Wars a fost organizată la Toronto (Canada), în 2011. Evenimentul a inclus un concurs de cultură generală din universul primei trilogii, un concurs de costume, precum şi prezentarea unor scurte filme-tribut create de fani, parodii etc. În a doua parte a anului 2012 compania Disney a achiziţionat LucasFilm şi de atunci 4 mai se sărbătoreşte şi la Disneyland sau Walt Disney World.

Interesant este însă de amintit că universul "Star Wars" îşi are originile într-un alt univers SF, cel al seriei de cărţi "Dune", de Frank Herbert. Publicată pentru prima oară în 1965, primul volum al seriei, "Dune", este considerat o puternică sursă de inspiraţie pentru "Star Wars", având în vedere importantele similitudini dintre personajele şi povestea din cele două.

George Lucas şi-a plasat povestea în spaţiul cosmic şi a acceptat riscul de a produce un film SF în 1977, într-o vreme în care, la Hollywood, acest gen era practic mort. Nimeni nu s-a aşteptat ca primul film al seriei "Star Wars" să aibă un succes atât de puternic. Susţinut de un buget de producţie considerat nesemnificativ la acea vreme, de doar 9,5 milioane de dolari, primul film al seriei a fost lansat într-un număr limitat de cinematografe şi aşteptările cvasiunanime din industrie erau că se va prăbuşi în boxoffice.

Din vorbă în vorbă şi beneficiind de nişte recenzii foarte pozitive, filmul originar "Star Wars" s-a bucurat de o ascensiune fulminantă şi a schimbat întregul peisaj al cinematografiei americane, marile studiouri de film fiind complet nedumerite de succesul obţinut de acest film.

Astfel, întreaga planetă a fost introdusă în saga familiei Skywalker şi a unor personaje devenite la rândul lor cult, precum Han Solo, Yoda, Chewbacca şi nu în ultimul rând puternicul şi maleficul Darth Vader, considerat cel mai emblematic şi recognoscibil antierou din istoria cinematografiei.

Cu încasări ce au depăşit 100 de milioane de dolari până la sfârşitul verii, primul film al seriei "Star Wars" a câştigat 6 premii Oscar şi un premiu special pentru realizări inovatoare în domeniul efectelor speciale. Pentru prima oară, ţinând cont şi de bugetul limitat, George Lucas a reuşit ceea ce părea imposibil - efecte speciale realiste şi cadre din spaţiul cosmic filmate doar cu ajutorul a ceea ce erau considerate practic nişte jucărioare - mici machete şi figurine.

Succesul primului film din serie a trezit interesul publicului larg pentru celelalte două producţii care au format prima trilogie - "Star Wars: Episode V — The Empire Strikes Back", lansat în 1980 şi respectiv "Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi", din 1983.

La 20 de ani după filmul de debut al primei trilogii, George Lucas a lansat o a doua trilogie, care în mod neobişnuit nu continuă povestea primei trilogii ci o precede. Cu o nouă distribuţie formată din actori celebri, printre care Natalie Portman şi Ewan McGregor, primul film al noii trilogii, "Star Wars: Episode I — The Phantom Menace" a fost lansat în 1999, fiind urmat de "Star Wars: Episode II — Attack of the Clones" în 2002 şi respectiv de "Star Wars: Episode III — Revenge of the Sith" în 2005.

Walt Disney Studios au cumpărat franciza în 2012 şi au început imediat să producă o a treia trilogie, al cărei fir narativ continuă din locul rămas după trilogia iniţială. Cel de-al 7-lea film al seriei, "Star Wars: Episode VII — The Force Awakens", a fost lansat în 2015, urmat de "Star Wars: Episode VIII — The Last Jedi" în 2017 şi respectiv "Star Wars: The Rise of Skywalker" în 2019. Alte câteva producţii individuale, a căror acţiune se petrece în acelaşi univers, au fost lansate, de asemenea, de Disney: "Star Wars: Rogue One" în 2016 şi "Solo" în 2018.

Ziua de 4 mai a fost aleasă drept Ziua Star Wars pentru jocul de cuvinte legat de una dintre replicile celebre din film: "May the Force be with you" (Fie ca Forţa să fie cu tine) - respectiv "May the Fourth be with you". Şi astfel, deşi această sărbătoare nu a fost declarată şi nici creată oficial de Lucasfilm, numeroşi fani Star Wars din întreaga lume sărbătoresc franciza lor preferată în data de 4 mai a fiecărui an.

De altfel, la doar 2 ani după lansarea primului film al seriei, replica "May the Force be with you" şi jocul de cuvinte cu data de 4 mai au fost folosite în contextul politic al vremii în Marea Britanie. La 4 mai 1979 Margaret Thatcher devenea prim ministru al Marii Britanii. Colegii ei din Partidul Conservator i-au urat mult succes printr-un anunţ publicat în The London Evening News: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations!".

AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

2022-05-04 06:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!