Home »

''It's today; My favorite day'''/ 3 mai - Ziua în care oamenii pot purta încălţăminte fără ...pereche

''It's today; My favorite day'''/ 3 mai - Ziua în care oamenii pot purta încălţăminte fără ...pereche

''It's today; My favorite day'''/ 3 mai - Ziua în care oamenii pot purta încălţăminte fără ...pereche
 

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua mondială a libertăţii presei

Ziua mondială a libertăţii presei (#WorldPressFreedomDay) a fost creată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în decembrie 1993, ca rezultat al Seminarului privind promovarea presei africane independente şi pluraliste. Acest seminar a avut loc în Namibia în 1991 şi a condus la adoptarea Declaraţiei de la Windhoek privind promovarea presei independente şi pluraliste.

Deşi Ziua mondială a libertăţii presei este sărbătorită din 1993, aceasta are rădăcini mult mai adânci în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Articolul 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948 spune că "Orice persoană are dreptul la libertatea de opinie şi de exprimare; acest drept include libertatea de a avea opinii fără nici un amestec şi de a căuta, primi şi răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără a ţine seama de frontiere".

Prin urmare, această zi este sărbătorită pentru a creşte gradul de conştientizare a importanţei libertăţii presei şi pentru a le reaminti guvernelor datoria lor de a respecta şi de a susţine dreptul la libertatea de exprimare, ambele fiind drepturi fundamentale ale omului.


Ziua celor doi pantofi de culori diferite

Una dintre cele mai ciudate zile ale anului este Ziua celor doi pantofi de culori diferite, sărbătorită pe 3 mai. Ziua a fost sărbătorită pentru prima dată în 2009 ca o modalitate de a recunoaşte şi de a celebra diversitatea umană.

Arlene Kaiser din Statele Unite a creat Ziua celor doi pantofi de culori diferite (#TwoDifferentColoredShoesDay) ca "o zi pentru a recunoaşte şi a sărbători unicitatea şi diversitatea umanităţii". Aceasta a iniţiat această tendinţă purtând doi pantofi de culori diferite de două sau trei ori pe săptămână, în timp ce îşi vedea pur şi simplu de ziua ei normală. Oamenii au început rapid să îmbrăţişeze modul unic al lui Kaiser de a păşi prin viaţă. I s-au alăturat şi ei în a-şi sărbători diferenţele prin purtarea a doi pantofi de culori diferite, iar în curând acest lucru s-a răspândit în întreaga lume, scrie nationaltoday.com.

Este singura zi din an în care oamenii poartă încălţăminte nepotrivită, pentru a-şi evidenţia individualitatea şi pentru a arăta că au curajul de a-şi asuma un risc şi de a ieşi din rutina zilnică. Unii păstrează simplitatea, purtând un pantof negru şi un pantof maro, în timp ce alţii fac totul să iasă în evidenţă, purtând pantofi viu coloraţi sau stridenţi şi, de asemenea, contrastând tipurile de încălţăminte pe care le poartă.

Educator şi orator public, precum şi membră a Screen Actors Guild, dr. Kaiser crede cu tărie că toată lumea ar trebui să îşi celebreze personalitatea unică şi să meargă pe propriul drum şi speră să continue să inspire lumea în moduri mărunte.

Arlene Kaiser are şi un site, http://drarlenekaiser.com/, unde scrie: ''Dacă aţi fost îndrumat către acest site şi o căutaţi pe doamna care poartă pantofi de două culori diferite atunci când vorbeşte şi oferă trucuri de inspiraţie, aţi găsit-o!''

Ziua paranormalului

Oamenii care cred în activităţi paranormale sunt încurajaţi să se întâlnească şi să îşi împărtăşească experienţele, de Ziua paranormalului (#ParanormalDay), o zi neoficială proclamată în Statele Unite dedicată fenomenelor supranaturale care nu au o explicaţie ştiinţifică.

Termenul paranormal există în limba engleză cel puţin din anii 1920. Cuvântul poate fi împărţit în două părţi ca para şi normal. Explicaţia ştiinţifică a lumii care ne înconjoară se spune că aceasta este normală, iar ceea ce este dincolo, deasupra sau contrar acesteia se numeşte para. Cele mai notabile forme ale credinţelor paranormale se referă la fantome, obiecte zburătoare neidentificate, viaţă extraterestră, abilităţi psihice sau percepţie extrasenzorială.

În timp ce mitologia a încercat de mult timp să înţeleagă experienţele paranormale, acest fenomen continuă să ne fascineze şi astăzi, de la emisiuni TV precum "Dosarele X" şi "Vânătorii de fantome" la nenumărate filme, cum ar fi cel numit pe bună dreptate "Paranormal Activity", din 2009.

Într-un mod destul de potrivit, originile acestei zile sunt un mister. La fel şi motivul pentru care este marcată pe 3 mai în fiecare an, deoarece niciun eveniment paranormal semnificativ nu pare să se fi petrecut în acea zi. În Statele Unite a fost avansată totuşi teoria că această dată ar fi fost aleasă deoarece Charles Fort, un autor şi cercetător influent al paranormalului, a murit în acea zi, în 1932.

Charles Fort este poate cel mai cunoscut colecţionar de anecdote paranormale. Se pare că el a compilat până la 40.000 de însemnări despre experienţele paranormale inexplicabile. Mulţi oameni îl consideră, de asemenea, părintele paranormalismului modern, adică al studiului paranormalului.

Ziua paranormalului a fost menţionată pentru prima dată pe Twitter în 2009. La acea vreme, oamenii respectau această ocazie atât pe 3 mai, cât şi pe 10 august, însă prima dată a prevalat, potrivit dictionary.com.

AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: blipfoto.com

2022-05-03 06:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!