Home »

RECORDURI: Cel mai mic ecosistem de pe Terra

RECORDURI: Cel mai mic ecosistem de pe Terra

 

La peste 2.500 de metri sub scoarța pământului, oamenii de știință au descoperit un nou ecosistem, cel mai mic de pe Terra, ce constă dintr-o singură specie, capabilă să trăiască într-o izolare completă.

Captură foto: YouTube

Specia de bacterii Desulforudis audaxviator a fost descoperită într-o mină de exploatare a aurului Mponeng din Africa de Sud, în octombrie 2008, potrivit ediției din 2013 a Cărții Recordurilor, în condiții de întuneric absolut și la o temperatură de 60 grade Celsius.

În 2006, se arată pe www.nature.com, o echipă de cercetători condusă de Tullis Onstott de la Universitatea Princeton, New Jersey și Li-Hung Lin de la Universitatea Națională din Taiwan au luat probe de la apa ce curgea de-a lungul unei spărturi în stâncă. Aceștia au descoperit că în apă exista un număr ridicat de bacterii, care nu erau dependente de lumina solară pentru a-și produce energia proprie.

După doi ani de cercetări amănunțite, Dylan Chivian de la Laboratorul Național ''Lawrence Berkeley'' al Departamentului de Energie al SUA, din California, alături de colegii săi au prezentat un raport, în urma unor analize detaliate a materialului genetic prelevat din adâncurile minei din Africa de Sud, potrivit căruia, 99,9% dintre organismele descoperite fac parte dintr-o singură specie, respectiv Desulforudis audaxviator.

"Acesta este primul exemplu natural de ecosistem în care trăiește o singură specie" a declarat cercetătorul Dylan Chivian. "Este interesant, la nivel filosofic, să știi că ceea ce este necesar vieții poate fi redus la un singur genom''.

Ecosistemul sau sistemul ecologic reprezintă ceea ce specialiștii numesc unitatea organizatorică elementară a biosferei. În principiu, ecosistemul este un sistem deschis, cu o alcătuire complexă conferită de cele două subsisteme majore din care acesta este alcătuit, respectiv biotopul (mediul fizico-chimic abiotic) și biocenoza (totalitatea viețuitoarelor, comunitatea de plante, animale, microorganisme care au ca suport un anumit biotop). Principala caracteristică a ecosistemului este aceea că la nivelul acestuia se realizează producția biologică.

Termenul de ecosistem a fost introdus în 1935, de botanistul britanic Sir Arthur George Tansley, pionier în noua știință a ecologiei, care a descris sistemele naturale ca o continuă interacțiune dintre componenta vie și nevie a acestora, după cum se arată pe site-ulwww.eam.ase.ro.

AGERPRES/(Documentare — Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

 
2015-09-14 08:07:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!