Un copac de 83,2 metri a fost descoperit recent în comitatul Zayu din regiunea autonomă Tibet, stabilind un nou record pentru cel mai înalt arbore din China, potrivit Academiei Chineze de Ştiinţe (CAS), informează agenţia Xinhua.
Ştiinţă
Ştiinţă
Specii de delfini care au trăit în urmă cu 20 de milioane de ani, identificate în Elveţia
Specii de delfini necunoscute până acum cutreierau oceanele în urmă cu 20 de milioane de ani, inclusiv marea care acoperea Elveţia, unde au fost descoperite sute de fosile din acea perioadă, au declarat marţi cercetători de la Institutul de Paleontologie al Universităţii din Zurich, potrivit AFP.
14 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare a fost iniţiată de Secretariatul Convenţiei pentru conservarea speciilor migratoare şi animalelor sălbatice (CMS) şi Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA), fiind sărbătorită la nivel mondial din anul 2006.
Astronomii au descoperit urme a peste 1.000 de posibili asteroizi
Astronomi de la Institutul Max Planck pentru fizică extraterestră (MPE) din Germania au descoperit peste 1.000 de urme provenite probabil de la asteroizi necunoscuţi până în prezent, informează DPA.
Clima: Problema alimentară este crucială în lupta împotriva încălzirii globale (cercetător)
Problema alimentară este crucială în lupta împotriva încălzirii globale, a subliniat cercetătoarea Cynthia Rosenzweig, care studiază de decenii interacţiunile dintre schimbările climatice şi ceea ce mâncăm, relatează vineri AFP.
Bărbaţii supraponderali au un risc mai mare de a muri din cauza cancerului de prostată (studiu)
Riscul de a muri din cauza cancerului de prostată este mai mare la bărbaţii supraponderali, potrivit unui studiu publicat joi, care însă nu stabileşte o legătura fiziologică directă între aceste două fenomene, relatează AFP.
DNSC: Utilizatori de terminale mobile din România au fost vizaţi de o campanie de infectare cu malware
Utilizatori de terminale mobile din România au fost vizaţi de o campanie de infectare cu malware, în perioada 22 aprilie - 2 mai, care se propagă prin intermediul unor mesaje-capcană venite pe telefon, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
4 mai - Ziua naţională a inimii
La 4 mai este celebrată, în România, Ziua naţională a inimii.
Această zi, marcată anual din 1997, a fost instituită, în România, la data 4 august 1996, ca urmare a sesiunii speciale privind Riscul Cardiovascular organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.
Directorul Roscosmos confirmă că Rusia se va retrage de pe Staţia Spaţială Internaţională
Rusia a confirmat că se va retrage de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), probabil în următorii 2 ani, din cauza sancţiunilor impuse asupra sa după declanşarea invaziei din Ucraina, transmite marţi Live Science.
Echivalentul a 10 terenuri de fotbal de pădure tropicală, distruse în fiecare minut în 2021
Vaste întinderi de păduri tropicale au fost arse sau tăiate în cursul anului 2021 pentru a fi înlocuite de culturi agricole, în special în Brazilia, au avertizat oamenii de ştiinţă joi, într-o perioadă în care schimbările climatice complică conservarea suprafeţelor forestiere, transmite AFP.
Videoconferinţele afectează creativitatea (studiu)
Schimburile de la distanţă prin videoconferinţă, devenite esenţiale de la recurgerea din ce în ce mai mult la telemuncă, afectează creativitatea şi inovaţia, potrivit unui studiu efectuat pe 1.500 de persoane din întreaga lume şi publicat miercuri, relatează AFP.
Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79% pe plan global în primele două luni din 2022
Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79% în primele două luni ale acestui an în raport cu perioada echivalentă din 2021, întrucât pandemia de COVID-19 a afectat campaniile de vaccinare a copiilor din lumea întreagă, potrivit datelor publicate de UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters.
Bacteriile din tumori ajută celulele canceroase să metastazeze (studiu)
Un studiu recent, condus de oameni de ştiinţă din China, a constatat că bacteriile prezente în celulele tumorale contribuie la relocarea cancerului, în procesul de metastază, şi promovează supravieţuirea acestora în cursul progresiei tumorii, informează vineri agenţia Xinhua.
Cei mai mulţi angajaţi lucrează de acasă pe propriile laptopuri şi nu primesc sfaturi de securizare a sistemului (experţi)
Majoritatea angajaţilor care lucrează de acasă folosesc propriile laptopuri şi, mai mult, nu au primit niciun instructaj sau unelte pentru a securiza sistemul folosit la lucru, arată datele unui studiu realizat de IBM, citat de producătorul de soluţii de securitate, Eset, pe blogul din România
Infractorii cibernetici folosesc Google Analytics pentru a colecta date despre cardurile de credit ale utilizatorilor(experţi)
Atacatorii cibernetici pot colecta detaliile cardurilor de credit ale utilizatorilor prin înregistrarea pe Google Analytics şi introducerea unui cod de urmărire a conturilor în codul sursă al site-urilor web, avertizează experţii Kaspersky.
CERT-RO avertizează asupra unei campanii de #phishing care are ca ţintă utilizatorii Facebook
O nouă campanie de #phishing, care are ca ţintă utilizatorii Facebook, se propagă pe Facebook, avertizează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), pe pagina de Facebook.
Îmbolnăviri asociate ţigărilor electronice - Leziuni pulmonare similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice (studiu)
Biopsiile plămânilor a 17 persoane afectate de boli pulmonare asociate utilizării ţigărilor electronice în Statele Unite, dintre care două decedate, au dezvăluit leziuni similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice, conform unui studiu medical publicat miercuri, citat de AFP. ...
Primul astronaut din EAU revine pe Pământ
Hazzaa AlMansoori, primul astronaut din Emiratele Arabe Unite (EAU) care a participat la o misiune pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), revine joi pe Terra după 8 zile petrecute pe orbită, transmite AFP. ...
ROMÂNI CELEBRI: Medicul Constantin I. Angelescu
Medicul şi omul politic Constantin I. Angelescu s-a născut la 2 iunie 1869, la Craiova. A fost licenţiat al Facultăţii de Medicină din Paris, unde, în 1897, şi-a susţinut doctoratul. ...
Celulele canceroase devin ''canibale'' pentru a putea supravieţui chimioterapiei (studiu)
Unele celule canceroase îşi devorează semenele vecine pentru a putea supravieţui chimioterapiei şi să-şi reînnoiască atacul chiar şi după încheierea tratamentului, potrivit unui articol publicat marţi de revista Journal of Cell Biology, relatează EFE. ...