Home »

Ministerul Educației Naționale a premiat elevii care au obținut 10 la examenele naționale

Ministerul Educației Naționale a premiat elevii care au obținut 10 la examenele naționale

 

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, au premiat marți, la sediul ministerului, absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a din București și județul Ilfov care au obținut media 10 la evaluarea națională și la bacalaureat și i-au felicitat, în cadrul unei videoconferințe, pe elevii din celelalte județe ale țării care au obținut nota maximă.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FLUX

"Am avut un an, ca de obicei, lung, complicat, dar cred că avem și rezultate și așa cum anul trecut am început această serie a premierilor cu absolvenții de bacalaureat cu nota 10, anul acesta Guvernul a decis extinderea acestei premieri nu numai la nivelul bacalaureatului, ci și la nivelul evaluării naționale. (...) Eu cred că există o performanță, cred că cei care trebuie să vorbească despre ce înseamnă să iei 10 sunt exact cei pe care-i premiem astăzi", a afirmat Remus Pricopie, la festivitatea de înmânare a diplomelor de excelență.

Ministrul i-a felicitat și pe elevii și pe responsabilii din cadrul Inspectoratelor Școlare Județene, anunțându-i că după videoconferință, în cadrul unor evenimente locale, își vor primi atât diplomele de excelență, cât și premiile în bani acordate de Guvern.

"Avem județe care în mod tradițional obțin nu numai un procent de promovabilitate mai mare, dar și note de 10. Unele județe chiar se repetă și la evaluarea națională și la bacalaureat, dar avem și județe unde rezultatele în mod tradițional din păcate sunt mai mici. Vreau să vă spun că în lunile următoare, până în septembrie poate și un pic în cursul lunii octombrie, vom avea discuții individuale cu fiecare județ, atât pentru rezultatele de la evaluarea națională, dar și pe rezultatele de la bacalaureat, în special cu județele care s-au plasat în a doua jumătate a clasamentului, sub media pe țară, dar și în județele unde există o diferență negativă față de anul trecut", a precizat Pricopie.

La evaluarea națională, topul județelor cu cei mai mulți elevi care au luat nota 10 este: Brăila, cu 24 de elevi, Cluj — 20, Iași — 18 și Suceava — 14. Pe locurile următoare se situează București și Olt cu câte 13, Gorj, Satu Mare, Argeș — 8, Constanța și Vrancea — 7, Dolj — 6, Arad, Mureș, Bacău, Galați — 5, Sălaj, Timișoara, Vâlcea, Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Buzău — 4, Maramureș, Bihor, Teleorman și Sibiu — 3, și Tulcea, Bistrița-Năsăud, Vaslui, Brașov, Covasna, Călărași, Ilfov și Ialomița — câte unul.

La bacalaureat, cele mai multe note de 10 s-au înregistrat în județul Iași — 14, urmat în ordine de Dolj — 12, Cluj — 10, Brăila — 8, Dâmbovița — 7, Olt — 6, Argeș și Călărași — 5, Bacău, Sălaj, Prahova și Vaslui — 4, București — 3, Alba, Buzău, Maramureș, Mureș și Satu Mare — 2, Gorj, Galați, Giurgiu, Harghita, Neamț, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vâlcea, Covasna și Vrancea și Brașov — câte unul.

Absolvenții de liceu au primit, pe lângă o diplomă de excelență, și câte 3.000 de lei, în timp ce absolvenții clasei a VIII-a au fost răsplătiți cu diplome de excelență și suma de 2.000 de lei.

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 9 iulie, hotărârea pentru acordarea de premii în bani tuturor absolvenților de clasa a VIII-a și de clasa a XII-a care au obținut media 10 la evaluarea națională 2014 și la bacalaureat 2014. Este al doilea an când Executivul onorează performanța elevilor români la examenele naționale. Spre deosebire însă de anul 2013, când au fost premiați doar absolvenții care au obținut media 10 la bacalaureat, în acest an sunt incluși și absolvenții care au reușit să încheie evaluarea națională cu media 10.

La evaluarea națională s-au înregistrat, la nivel național, 225 de medii de 10 iar la bacalaureat, 108 medii de 10.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Antonia Niță)

2014-07-15 13:12:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!