Home »

Eurostat: Inflaţia în zona euro a crescut până la 1,7%, în luna aprilie

Eurostat: Inflaţia în zona euro a crescut până la 1,7%, în luna aprilie

Eurostat: Inflaţia în zona euro a crescut până la 1,7%, în luna aprilie
 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut, în luna aprilie 2019, până la 1,7%, de la un nivel de 1,4% înregistrat în luna martie, arată o estimare preliminară publicată, vineri, de Eurostat, informează AFP.

Cifra comunicată de Eurostat este superioară estimărilor analiştilor intervievaţi de către furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o inflaţie de 1,6%. Graţie creşterii din luna aprilie, inflaţia din zona euro se apropie de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Creşterea inflaţiei în zona euro în luna aprilie se explică în principal prin creşterea preţurilor la energie, care au înregistrat un avans de 5,4% în luna aprilie 2019, după un avans de 5,3% înregistrat în luna martie. Urmează preţurile la servicii, care au înregistrat un avans de 1,9% în luna aprilie, după un salt de 1,1% în luna martie.

Şi mai important, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 1,2% în luna aprilie, după un avans de 0,8% în luna martie.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Banca a redus dobânzile şi a achiziţionat active în valoare de 2.600 miliarde euro, în încercarea de a aduce inflaţia aproape de obiectivul său ţintă de 2%.

Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 17 mai.

Anterior, Eurostat a informat că România a avut, în luna martie 2019, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale UE, cu un avans al preţurilor de consum de 4,2%. Aceasta în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 1,4% în martie, de la 1,5% în luna precedentă, şi s-a menţinut la 1,6% în Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arătau că majorarea preţurilor de consum s-a temperat, în martie, la 0,49% faţă de februarie, însă rata anuală a inflaţiei a urcat la 4%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 4,45%, a mărfurilor nealimentare cu 4,15% şi a serviciilor cu 3,18%.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 3%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1% pentru finalul anului viitor, a anunţat, în luna februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Daniel Badea, editor online: Ada Vîlceanu)

2019-05-03 13:10:25
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!