Home »

Cădere istorică a exporturilor Germaniei în martie

Cădere istorică a exporturilor Germaniei în martie

Cădere istorică a exporturilor Germaniei în martie
 

Exporturile Germaniei au înregistrat în luna martie cea mai gravă scădere de la reunificarea ţării, minus 11,8% comparativ cu luna februarie, în condiţiile în care criza coronavirusului a redus cererea pentru bunuri produse în cea mai mare economie a Europei, a anunţat vineri Oficiul federal de statistică, informează AFP.

Scăderea de 11,8% a exporturilor Germaniei, până la 108,9 miliarde de euro, în luna martie 2020, este mai mare decât cea de 9% înregistrată în luna noiembrie 2008, cel mai grav moment al crizei financiare globale, şi dublă faţă de estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg, care mizau pe un recul de 5%. Scăderea din martie vine după ce în februarie exporturile Germaniei au crescut cu 1,2%.

"Este vorba de cea mai importantă scădere înregistrată de la începutul publicării datelor statistice, în luna august 1990", a informat Destatis într-un comunicat.

În paralel, importurile Germaniei au scăzut şi ele cu 5,1% în luna martie, comparativ cu luna precedentă, până la 91,6 miliarde de euro, cel mai redus nivel înregistrat după luna ianuarie 2009. În aceste condiţii, excedentul comercial al Germaniei, în date ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, a înregistrat o contracţie peste aşteptări până la 12,8 miliarde de euro în martie, de la o cifră revizuită de 2,14 miliarde de euro în februarie.

Chiar dacă Germania nu a introdus măsuri de carantină decât la finalul lunii martie, mai mulţi importanţi parteneri comerciali ai săi, în special China şi Italia, erau deja afectaţi de pandemia de coronavirus. Exporturile spre ţările din UE au scăzut cu 11% în ritm anual, o scădere mai gravă (-14%) fiind înregistrată în cazul exporturilor spre ţările din zona euro.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a avertizat încă de la finele lunii trecute că prima economie europeană, puternic dependentă de exporturi, se va confrunta cu "cea mai gravă recesiune din istoria Republicii germane", cu o scădere a PIB de 6,3% aşteptată pentru acest an de Guvernul de la Berlin.

AGERPRES / (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

2020-05-08 10:33:28
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!