Preşedintele Federaţiei Române de Tenis (FRT), George Cosac, a declarat, pentru AGERPRES, că din punct de vedere al vizibilităţii în străinătate, tenisul este sportul numărul 1 al României în momentul de faţă.
"Ca vizibilitate în străinătate, tenisul este acum sportul numărul 1 al României. După cum se ştie, tenisul feminin este cel mai popular sport feminin la nivel global. Este sportul cu cea mai mare vizibilitate şi popularitate. În condiţiile în care avem numărul 1 mondial la sportul feminin cu cea mai mare popularitate cu siguranţă avem un loc aparte. Sunt foarte puţini campioni mondiali români anul acesta la sporturi olimpice. Dar iată că Federaţia Internaţională de Tenis a declarat-o pe Simona Halep campioană mondială. Deci ea se alătură celor două fete de la canotaj. Federaţia Română de Tenis, indiferent ce s-ar întâmpla, este una dintre primele trei din ţară", a spus Cosac.
Acesta a menţionat că tenisul românesc a avut performanţe în 2018 în ciuda faptului că FRT nu a primit finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului. "Am avut parte de performanţe deosebite în acest an. A fost un an în care Simona Halep şi-a consolidat poziţia de lider mondial, un an în care echipa de Fed Cup a reuşit să promoveze în Grupa Mondială, adică în primele opt echipe, un an în care Marius Copil a reuşit să urce considerabil în ierarhia ATP, un an în care Mihaela Buzărnescu a avut cea mai mare ascensiune din WTA, un an în care juniorul Filip Jianu a obţinut locul 5 la Jocurile Olimpice pentru Tineret. Una peste alta un an plin de performanţe, în condiţiile în care Federaţia Română de Tenis nu a avut finanţare din partea MTS. Însă cu toate acestea federaţia a reuşit să îşi onoreze competiţiile naţionale şi internaţionale, să îşi trimită copiii la competiţiile de obiectiv şi să fie pe un loc onorabil în competiţia cu celelalte federaţii. Cu siguranţă tot timpul este loc de mai bine. Dar să nu uităm că Horia Tecău a fost cam jumătate de an accidentat, el a revenit foarte târziu. Dar după revenire a câştigat două turnee importante. De asemenea, Irina Begu a fost accidentată. Însă pentru tot sportul românesc este o performanţă de excepţie să ai numărul 1 mondial într-o disciplină precum tenisul. Înseamnă enorm. Performanţele Simonei sunt cu mult peste nivelul infrastructurii din România. Ea reprezintă un model pentru noi toţi, indiferent de domeniul în care ne desfăşurăm activitatea", a precizat preşedintele.
"La capitolul minusuri putem vorbi despre echipa de Cupa Davis. Suntem într-o perioadă de refacere a echipei României. Am avut şi ghinion, la meciul decisiv cu Polonia principalul nostru jucător, Marius Copil, s-a accidentat. Dar băieţii nu s-au descurajat, în 2019 o vor lua de la capăt şi cu siguranţă ne vom califica în Grupa a II-a", a adăugat el.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
George Cosac susţine că Federaţia Română de Tenis este boicotată din interior pentru a nu primi finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, făcând referire la preşedintele clubului Pamira Sibiu, Marius Daniel Vecerdea.
"E un drum foarte lung, problemele acestea vin din anul 2000. Au fost 21 de federaţii sportive în situaţia asta. Din păcate, la noi, în cadrul Federaţiei Române de Tenis, sunt anumiţi sabotori care nu au permis, aşa cum s-a întâmplat la celelalte 20 de federaţii, să se recunoască şi celelalte cluburi. În sensul că toate au fost aprobate în Adunări Generale, toate au fost înscrise în Registrul Ministerului Tineretului şi Sportului şi aşa mai departe. Sunt strict nişte interese personale. Aceşti oameni au declarat clar în Adunarea Generală că ei boicotează finanţarea Federaţiei Române de Tenis. Practic, nu boicotează salariile conducerii FRT, pentru că persoanele din cadrul conducerii nu sunt angajate, totul este benevol. Deci tot ce facem noi la federaţie este benevol. Ei au boicotat cluburile şi sportivii, toţi cei care puteau beneficia de banii aceştia de la MTS. Şi nu erau puţini, peste un milion de euro. Deci au boicotat în speranţa că ni se va sări în cap şi noi vom lăsa locul liber pentru acest individ care, din punctul meu de vedere, nu mai are ce căuta în familia tenisului", a afirmat Cosac.
"Cu siguranţă, acest boicot se va simţi în viitor. Păi să ne gândim ce ar fi însemnat o investiţie de un milion de euro în copii şi juniori. Ce este deranjant este că noi am câştigat procesul la începutul anului 2018 şi în 5 rânduri MTS împreună cu acest individ au cerut amânarea sentinţei finale. Tocmai pentru a ne pune într-o situaţie penibilă, adică să nu mai avem bani. Nu se poate. Iar printre cei care uzurpează această federaţie sunt cei din eşalonul doi din cadrul MTS. La ultima înfăţişare a procesului nu au mai putut solicita amânare şi au cerut recuzarea completului de judecată, tocmai pentru a se mai întinde şi mai mult... Dar speranţe sunt, pentru că se va judeca cererea de recuzare a completului. Iar apoi se va da sentinţa finală. Indiferent care va fi, Federaţia Română de Tenis trebuie să primească finanţare. Nu îi mai pot boicota la nesfârşit pe aceşti copii", a adăugat şeful FRT.
Obiectivele Federaţiei Române de Tenis în 2019 sunt legate calificările la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar şi de îmbunătăţirea infrastructurii. "În 2019 ne gândim în primul rând la punctele pe care le vor obţine sportivii noştri în vederea calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În ceea ce priveşte infrastructura, avem perspective foarte mari pentru că am reluat procedurile pentru construcţia sălii de tenis şi a clubului Doherty", a precizat George Cosac.
Simona Halep este în opinia preşedintelui FRT "sportivul anului 2018". "Noi la tenis am stabilit ca jucătoarea anului să fie Simona Halep, iar jucătorul anului Marius Copil. Însă avem mai mulţi laureaţi anul acesta, printre care se numără Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Horia Tecău, Filip Jianu şi aşa mai departe, toţi cu rezultate foarte bune în 2018. În ceea ce priveşte titlul de sportivul anului la toate disciplinele acesta îi aparţine de departe Simonei Halep. Iar pe podium ea este urmată de fetele campioane mondiale la canotaj şi de Cristina Neagu", a explicat Cosac.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
În 2018, jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul 1 în clasamentul WTA, a câştigat primul său titlu de Mare Şlem din carieră, la Roland Garros, unde în finală a trecut de.americanca Sloane Stephens. Halep a mai jucat o finală şi la Australian Open, pierdută însă în faţa danezei Caroline Wozniacki.
Jucătoarea română a fost desemnată campioană mondială în 2018 de către Federaţia Internaţională de Tenis (ITF). Acesta a fost cel mai bun sezon al carierei, câştigând trei titluri şi jucând alte trei finale, cu un bilanţ de 46 victorii şi 11 înfrângeri în 2018. Halep a câştigat Shenzhen Open, Rogers Cup (Montreal) şi Roland Garros, disputând finale la Australian Open, Roma şi Cincinnati. A mai atins semifinale la Doha şi Indian Wells şi sferturi de finală la Stuttgart şi Madrid. Ea încheie anul 2018 pe primul loc în ierarhia mondială, după ce a ocupat prima poziţie şi la finalul anului 2017.
Mihaela Buzărnescu a avut cea mai spectaculoasă ascensiune în 2018, an pe care l-a început pe locul 56 mondial şi l-a încheiat pe 24, fiind a doua cea mai bine clasată jucătoare română după Simona Halep. În acest an ea a câştigat primul titlu WTA din carieră, la San Jose, şi a disputat alte două finale, la Hobart şi Praga. De asemenea, ea are un titlu şi la dublu (Strasbourg), precum şi alte 3 finale jucate (Praga, Nottingham şi Eastbourne).
Jucătorul Marius Copil a avut de asemenea un an cu rezultate remarcabile, el aflându-se acum pe poziţia 60 ATP, după ce la începutul lunii noiembrie ocupa locul 57, cel mai bun al carierei sale. În 2018 el a disputat două finale ATP, la Sofia şi Basel, ultima pierdută în faţa elveţianului Roger Federer.
Foto: (c) GEORGIOS KEFALAS / EPA
La dublu, cel mai bine clasat român rămâne Horia Tecău (nr. 27), cel care a obţinut victorii în două turnee în 2018, la Winston-Salem şi la Dubai, disputând şi o finală la Paris. De asemenea, Irina Begu a reuşit în acest an să câştige două titluri la dublu, la Shenzhen şi Bucureşti, disputând şi o finală la Eastbourne.
La Fed Cup, România a obţinut calificarea în Grupa Mondială I în urma victoriei în barajul cu Elveţia (scor 3-1) în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. În următorul tur, România va întâlni Cehia, câştigătoare de şase ori a competiţiei feminine.
În Cupa Davis, echipa masculină de tenis a României a ratat promovarea în Grupa I valorică (al doilea eşalon mondial) după ce a fost învinsă de Polonia (3-2) în turul al treilea al Grupei a II-a a zonei Europa-Africa.
AGERPRES (autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)
Comenteaza la aceasta stire!