Home »

RETROSPECTIVĂ 2018 Elisabeta Lipă (Canotaj): Bucuria cea mai mare a fost să văd 4 echipaje masculine în finale la CM

RETROSPECTIVĂ 2018 Elisabeta Lipă (Canotaj): Bucuria cea mai mare a fost să văd 4 echipaje masculine în finale la CM

RETROSPECTIVĂ 2018 Elisabeta Lipă (Canotaj): Bucuria cea mai mare a fost să văd 4 echipaje masculine în finale la CM
 

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj (FRC), Elisabeta Lipă, a declarat, pentru AGERPRES, că bucuria cea mai mare în anul 2018 a fost participarea a 4 echipaje masculine româneşti în finalele Campionatelor Mondiale de la Plovdiv.

Ea a explicat că rezultatele echipajelor de dublu rame (locul 3), patru rame (locul 5), 8+1 (locul 6) şi dublu vâsle (locul 6) la Mondiale reprezintă un reviriment al canotajului masculin românesc după o pauză de peste două decenii.

"Întotdeauna există loc de mai bine, dar să nu-l mâniem pe Dumnezeu, pentru că a fost un an foarte bun. Şi asta la toate nivelurile, începând cu juniori, continuând cu tineretul şi terminând cu seniorii. Satisfacţia este extraordinară atunci când reuşeşti un titlu mondial, pentru că este o reconfirmare a performanţei. Iar asta ne dă speranţe mari pentru Jocurile Olimpice, etalonul sportului de performanţă. Însă bucuria mea cea mai mare după nouă ani de mandat ca preşedinte a fost să văd patru echipaje româneşti la băieţi în finale la Mondiale... este absolut excepţional. La fete ni se părea normal să le vedem în finale, să se întoarcă acasă cu titluri, dar până acum băieţii nu se regăseau pe nicăieri. Iar acum am avut patru finale. Ultimul an de glorie al canotajului masculin românesc a fost 1992, la Jocurile Olimpice... deci e un reviriment extraordinar după mai bine de două decenii. Păi noi n-am avut niciodată o barcă de vâsle să participe la Mondiale, ce să mai vorbim să prindă finala. Şi băieţii se băteau la medalie lejer, dar au fost copleşiţi de emoţii... Ei nu au pierdut medalia din lipsa de valoare, ci au pierdut-o din lipsa de experienţă, din lipsa unui control mai bun al emoţiilor, deci de alţi factori", a spus preşedinta.

Explicaţia locului 5 în proba de 8+1 feminin de la Mondiale, după medalia de aur din 2017, este legată de schimbarea echipajului. "Noi am pierdut trei sportive de valoare după Jocurile Olimpice din 2016, iar anul trecut, după Mondiale, alte trei. Nu poţi să le înlocuieşti bătând din palme. Şi nu vorbesc neapărat ca valoare, dar şi ca mobilizare în competiţie. E foarte greu. Aşa că noi la Mondialele de anul ăsta am aliniat în barca de 8+1 trei sportive care au fost campioane mondiale la juniori. Deci sportive de 19 ani, iar în condiţiile astea cum puteam avea pretenţii la aur? Ar fi fost frumos, dar trebuie să fim realişti. În plus, ele învaţă mai mult când pierd decât atunci când câştigă", a menţionat oficialul FRC.

Principala problemă a canotajului românesc o reprezintă şi anul acesta bărcile de agrement care încurcă antrenamentele loturilor naţionale pe lacul Snagov. "Am întâmpinat o mie şi o sută de probleme în 2018. În primul rând problemele de pe lacul Snagov unde avem baza de pregătire, care de la an la an se amplifică. Avem antrenamente ratate din cauza aglomeraţiei de şalupe şi bărci de pe lac, începând de vineri şi până duminică. În weekend practic nu putem ieşi pe apă la antrenamente. Îmi doresc nişte măsuri, un program ceva, să putem convieţui cu localnicii pe lacul ăsta. Cei care pot lua decizii trebuie să înţeleagă faptul că medaliile astea de le câştigăm noi nu sunt pentru Lipă, ele sunt pentru România. Alte probleme am avut legat de salariile mici. Ne confruntăm cu o fluctuaţie de personal, oamenii îşi dau demisia din cauza salariilor mici", a precizat preşedinta.

"Ştiu că lumea spune că e normal ca noi, canotajul, să avem rezultate, pentru că avem şi cea mai mare finanţare. Dar eu spun că finanţarea e insuficientă. Noi, care stăm 11 luni din 12 în cantonament, dacă nu aveam sprijinul COSR nu ştiu ce făceam. Păi noi am început pregătirea la 3 săptămâni după Campionatele Mondiale de anul trecut. Şi în jur de 600 de milioane de lei (vechi) au fost acoperite de COSR. Dacă nu era COSR eu cum puteam să ţin sportivii în pregătire? Pentru că finanţarea a venit tocmai în luna martie. Efortul de performanţă cere enorm. În afară de echipamente, care sunt scumpe, nu poţi să spui că ai medaliile puse deoparte doar pentru că ai antrenor, medic şi preparator. Nu, este nevoie de investiţie în cercetare, iar cercetarea este extrem de costisitoare. Şi tot sportul românesc suferă enorm la capitolul cercetare", a adăugat Lipă.

Retragerea antrenorului Mircea Roman de la lotul naţional feminin reprezintă o pierdere pentru canotajul românesc, susţine Elisabeta Lipă: "A fost un moment trist pentru canotaj retragerea domnului Roman, dar era previzibil. Pentru că dânsul îmi tot spune că nu mai poate de dinainte de Jocurile Olimpice de la Rio. Şi îl înţeleg foarte bine, că e foarte greu să stai câte 11 luni pe an în cantonamente, departe de familie, de prieteni, să faci acelaşi lucru mereu şi mereu. E o pierdere, dar pentru psihicul dânsului a fost bine. Însă chiar vorbeam zilele trecute cu domnul Roman şi îi spuneam că în curând o să se sature şi de stat acasă. Pentru că atunci când toată viaţa eşti activ, când iei o pauză mai lungă te plictiseşti. 'Abia aştept momentul ăla, care sigur nu va fi foarte îndepărtat, când veţi reveni. Pentru că avem nevoie de oameni cu experienţă ca dumneavoastră', i-am spus eu. Iar dânsul a început să râdă".
 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Lipă are încredere însă că antrenorul italian Antonio Colamonici va putea să gestioneze loturile masculine şi feminine ale României. "Antonio pot să spun că a făcut minuni la masculin, asta e evident. Să nu uităm însă că noi am rămas fără antrenor la lotul feminin la jumătatea ciclului olimpic. Antonio mi-a spus: "Elisabeta, domnul Roman trebuia să meargă până la capăt". Însă i-am explicat că domnul Roman nu mai poate. Dar diferenţa dintre fete şi băieţi nu e ceva ieşit din comun. Programul e asemănător, locul de cantonament e acelaşi, sunt prieteni între ei. Asta nu înseamnă însă că acum lăsăm totul în cârca lui Antonio, şi la băieţii şi la fete, şi aşteptăm să facă minuni. Nu, Antonio trebuie ajutat şi asta vom face toţi. Iar fetele s-au pliat foarte bine pe programul lui, pe pretenţiile lui, iar testele de până acum ne arată că suntem pe drumul cel bun", a precizat preşedinta.

Federaţia Română de Canotaj îşi propune să califice şase echipaje la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. "Anul viitor este un an extrem de greu, an în care au loc calificările pentru Jocurile Olimpice. Bătălia va fi cruntă, dar trebuie dusă. Iar băieţii, de fete nu mai spun, chiar duc... se vede la ei dorinţa, mobilizarea. Nu îi auzi că nu mai pot. Obiectivul principal în 2019 este să calificăm cât mai multe echipaje. Un minim de şase echipaje spun că trebuie să calificăm. Dar noi trebuie să creştem. Eu zic aşa, un echipaj care anul ăsta a terminat să spunem pe 5, anul următor trebuie să urce către podium. Iar podiumul să fie atins la Jocurile Olimpice. Noi ne propunem să calificăm în 2019 echipajele mici, iar 8+1 fete în 2020, pentru că mai este o şansă în anul olimpic", a spus oficialul FRC.
 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 


Ionela Livia Cozmiuc şi Gianina Elena Beleagă, campioane mondiale şi clasate pe locul 4 la Europene în proba de dublu vâsle, categorie uşoară, au fost desemnate cele mai bune sportive ale anului 2018 de către Federaţia Română de Canotaj. Cele două canotoare sunt văzute de Elisabeta Lipă şi pe primul loc al celor mai buni sportivi români în 2018.

"Într-o ierarhie la toate disciplinele, eu pe primul loc le văd pe fetele mele de la canotaj, pentru că ştiu ce muncă înseamnă un titlu mondial. În plus, singurul titlu mondial din sportul românesc aparţine canotajului, aşa că mi se pare normal ca ele să fie sportivele anului. Apoi mai sunt sportivi cum e Simona Halep, dar ea face un sport profesionist şi e diferenţă mare de cel amator. Nu ştiu unde să o clasez şi nici nu sunt în măsură să fac clasificări. De asemenea, printre laureaţi ar trebui să se regăsească Ana-Maria Brânză (Popescu), sportivii de la haltere, apoi echipa de handbal feminin SCM Craiova, câştigătoarea Cupei EHF... deci sunt destui", a explicat Lipă.
 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


La Campionatele Mondiale de la Plovdiv, România a obţinut o medalie de aur şi una de argint, plus alte patru clasări în primele şase locuri. Medalia de aur a fost cucerită de Ionela-Livia Cozmiuc şi Gianina-Elena Beleagă la dublu feminin vâsle categorie uşoară, iar cea de argint de Marius-Vasile Cozmiuc şi Ciprian Tudosă la dublu rame masculin. Echipajul feminin de 8+1 s-a clasat pe locul 5, la fel ca echipajul de patru rame fără cârmaci băieţi, echipajul masculin de 8+1 a prins locul 6, la fel ca barca de dublu vâsle masculin.
 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


România s-a întors de la Campionatele Europene de la Glasgow cu 7 medalii: 3 de aur, la patru rame masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Cosmin Pascari, Ştefan Berariu şi Ciprian Huc), dublu rame feminin (Mădălina Bereş şi Denisa Tîlvescu) şi 8+1 feminin (Ioana Vrînceanu, Iuliana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereş şi Diana Tîlvescu), 2 de argint, la dublu vâsle masculin (Ioan Prundeanu şi Marian Enache) şi patru rame feminin (Mădălina Hegheş, Iuliana Buhuş, Mădălina Caşu şi Roxana Paraşcanu), şi 2 de bronz, la 8+1 masculin (Vlad-Dragoş Aicoboae, Adrian Damii, Alexandru Matincă, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Cristi Pîrghie, Alexandru Cosmin Macovei şi Adrian Munteanu) şi dublu rame masculin (Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă). În urma acestor rezultate, România a încheiat Campionatele Europene de canotaj pe primul loc în clasamentul pe medalii.

La Campionatele Mondiale Under 23 de la Poznan (Polonia) delegaţia ţării noastre a cucerit 5 medalii, dintre care două de aur (patru rame masculin şi patru vâsle feminin), două de argint (patru rame feminin şi dublu rame masculin) şi una de bronz (opt plus unu masculin).

România a ocupat locul 1 în clasamentul pe naţiuni la Campionatele Europene Under 23 desfăşurate la Brest (Belarus) cu opt medalii de aur obţinute în probele de dublu vâsle feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, simplu masculin, dublu rame masculin, 4+1 masculin, patru rame masculin şi 8+1 masculin.

La juniori, România a cucerit la Campionatele Mondiale de la Racice (Cehia) trei medalii, dintre care două de aur (simplu feminin şi la dublu rame masculin) şi una de bronz (8+1 feminin).

La Campionatelor Europene de canotaj pentru juniori, care s-au desfăşurat la Gravelines, în Franţa, delegaţia României a cucerit 7 medalii, 1 de aur (patru rame feminin), 5 de argint (8+1 feminin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, dublu rame masculin şi dublu rame feminin) şi 1 de bronz (patru vâsle feminin).

AGERPRES (autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)

2018-12-29 10:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!