Home »

Fotbal: FC Vaslui și Corona Brașov nu au licență pentru sezonul viitor al Ligii I

Fotbal: FC Vaslui și Corona Brașov nu au licență pentru sezonul viitor al Ligii I

 

Cluburile Sporting Vaslui (FC Vaslui) și Corona Brașov nu au primit licență pentru sezonul viitor al Ligii I de fotbal, a anunțat Viorel Duru, Directorul de Licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal, sâmbătă, într-o conferință de presă, la Casa Fotbalului.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FLUX

''Procesul de licențiere începe la 31 martie și se încheie la 16 mai pe plan național, cu liga a doua. Un număr de 17 cluburi din Liga I au solicitat licența pentru sezonul viitor, însă Corona Brașov nu a depus dosarul. Administrație de licențiere a venit cu propunerea de acordare a licenței pentru 15 cluburi, iar pentru două nu, FC Brașov (criteriul de infrastructură) și Sporting Vaslui (criteriu financiar). Comisia de licențiere a refuzat licența unui al treilea club, Săgeata Năvodari, pentru infrastructură. FC Vaslui nu a făcut apel și hotărârea a devenit definitivă la data de 23 aprilie. FC Brașov și Săgeata au făcut apel, au fost audiate la data de 30 aprilie, Comisia a admis apelurile și le-a acordat licență la Liga I'', a afirmat Viorel Duru.

Interesant este faptul că Săgeata a luat licența cu un acord de a juca meciurile de pe teren propriu în sezonul viitor la Mediaș.

Recurs la TAS mai poate face doar Directorul de Licențiere, dar Duru a precizat că există documente justificative pentru îndeplinirea condițiilor minime.

Licențierea cluburilor de liga a doua se va încheia pe 16 mai, odată cu deciziile definitive ale Comisiei de apel a sistemului de licențiere.

În privința clubului FC Vaslui, Magdalena Filip, președinta Comisiei de Licențiere, a precizat că gruparea a recunoscut că la data de 31 decembrie 2013 a înregistrat datorii care parțial nu au putut fi achitate până la data de 31 martie, astfel încât nu au îndeplinit criteriul financiar.

''În situația financiară a clubului din ultimii trei ani s-a constatat o depreciere a veniturilor și o creștere a datoriilor. În 2012 a fost înregistrată o creștere a datoriilor de 28 la sută față de 2011, iar în 2013 au crescut cu încă 4 la sută. A fost e reducere a salariilor, dar nu a existat o finanțare'', a explicat Magdalena Filip. De asemenea, au fost constatate numeroase litigii, iar comisia a respins în unanimitate cererea de licență.

Viorel Duru a menționat că în prezent două cluburi din Liga I sunt în insolvență, Universitatea Cluj și Oțelul Galați. Totodată, oficialul a subliniat că datoriile restante ale cluburilor din Liga I au crescut de două ori și jumătate față de 2011. Dacă în 2011 datoriile însumau 7,7 milioane euro, în 2013 au ajuns la 18,5 milioane euro.

Acest declin a început în 2008, când România a participat cu 5-6 echipe în cupele europene și una direct în grupele Champions League, fapt ce a dus la faptul la o explozie a nivelului salariilor, primul club care a făcut acest lucru fiind FC Timișoara. Duru a evidențiat faptul că acum acest club a dispărut și nu mai evoluează de doi în competiții, alte echipe care au dispărut din fotbalul intern fiind Unirea Urziceni, CS Otopeni, Victoria Brănești etc.

Viorel Duru a menționat și faptul că va propune introducerea fair-play-ului financiar în Liga I, deoarece acest sistem a dat roade pe plan european. ''În 2011, UEFA a raportat datorii de 57 de milioane de euro la cluburile care evoluau în cupele europene, dar nivelul a scăzut în următorii ani, 30 milioane în 2012 și 9 milioane euro în 2013. La noi proporția a fost inversă, cu datorii de 7,7 milioane euro în 2011 și 18,5 milioane în 2013'', a afirmat Duru.

Duru a mai spus că au fost numeroase plângeri ale creditorilor la FIFA și UEFA, observându-se o schimbare de strategie, în sensul că aceștia nu se mai adresează comisiilor jurisdicționale ci așteaptă apropierea termenului de acordare a licenței pentru a forța mâna cluburilor. Astfel s-au înregistrat peste 80 de notificări ale creditorilor la FIFA.

''Din punct de vedere financiar, Liga I ar trebui să aibă mai puține cluburi. Nu am competențe să mă pronunț, dar din punct de vedere al sustenabilității financiare majoritate cluburilor sun în stare de insolvență, doar că nu și-au declarat-o'', a apreciat Viorel Duru.

Directorul de Licențiere din cadrul FRF a mai spus că este necesară sancționarea intrării în insolvență, după cum în Anglia acest moment aduce o penalizare de zece puncte.

''Doar 3-5 cluburi din România au o situație stabilă, toate cluburile nu sunt capitalizate, ci împrumutate de finanțatori și trebuie schimbat acest lucru. Dinamo a început acest lucru, și Steaua merge pe acest drum'', a adăugat Duru.

Viorel Duru a citat și articolul 19 din ROAF, care stipulează că dacă un club nu primește licența pentru Liga I, el va fi retrogradat chiar dacă îndeplinește criteriul sportiv, locul său în primul eșalon urmând să fie luat de un club care are licență, dar nu îndeplinește criteriul sportiv. Astfel, în mod normal, locul 15 din Liga I nu a retrograda în liga secundă, deoarece FC Vaslui nu a primit licența pentru eșalonul de elită.

AGERPRES (editor: Mihai Țenea)

2014-05-03 13:30:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!