Home »

Cupa Mondială de sărituri cu schiurile, organizată în premieră în România, la complexul de la Râșnov

Cupa Mondială de sărituri cu schiurile, organizată în premieră în România, la complexul de la Râșnov

 

Un număr de 46 de sportive din Japonia, Germania, Rusia, Slovenia, Norvegia, Austria, Franța, Italia, SUA, Elveția, Cehia, Finlanda, România s-au înscris la Cupa Mondială de sărituri cu schiurile care va avea loc în premieră, în România, în zilele de 1-2 martie, la Complexul de sărituri cu schiurile de la Râșnov.

Foto: (c) AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR 

Printre participantele înscrise în competiție se numără actuala campioană olimpică, reprezentanta Germaniei, Carina Vogt (22 ani), japoneza Sara Takanashi (17 ani), deținătoarea recordului de victorii în Cupa Mondială, și austriaca Daniela Iraschko-Stolz (31 ani), prima săritoare care a depășit 200 de metri în zbor și care s-a clasat de 13 ori pe podiumul Cupei Mondiale.

România este reprezentată în concurs de sportiva Dana Haralambie de 16 ani, membră a echipei naționale de sărituri cu schiurile, susținută prin programul OMV Move&Jump.

Sportivele vor concura pe trambulina de 100 de metri, cea mai înaltă a Complexului din Râșnov. Competiția va cuprinde două manșe, primele 30 de sportive cu cele mai bune rezultate în prima rundă având dreptul să ia startul în cea de a doua manșă.

Primarul orașului Râșnov Adrian Veștea a declarat miercuri, într-o conferință de presă cu ocazia organizării Cupei Mondiale, că este foarte fericit că s-a reușit organizarea acestei mari competiții extrem de importantă pentru sportul românesc și pentru orașul Râșnov ca destinație sportivă de nivel mondial.

"Pregătirile sunt aproape gata. Împreună cu voluntarii, cu reprezentanții Federației Române de Schi, cu colegi din primăria Râșnov au pregătit trambulina de 100 de metri cu zăpada adusă din zona Diham unde am depozitat-o din vreme având în vedere iarna atipică din acest an. Până acum s-au transportat 100 de autocamioane cu zăpadă, a fost așezată pe toată trambulina, bătătorită și pregătită pentru concurs. Activitatea începe dimineața în jurul orei șase, iar cei peste 150 de voluntari lucrează până seara ca totul să se desfășoare în cele mai bune condiții. Ne dorim ca joi, să organizăm în Cetatea Râșnov o festivitate de înmânare a numerelor de concurs astfel ca sportivele prezente la competiție să poată vedea și acest frumos monument istoric", a declarat primarul Adrian Veștea.

Veștea a adăugat că primăria orașului va acorda suma de 36.000 de euro din bugetul propriu pentru premiile câștigătoarelor. Premiile vor începe cu locul întâi, în valoare de 7000 de euro, și vor fi acordate până la locul 15, al cărui premiu va fi de 500 de euro.

Sportiva Dana Haralambie, reprezentanta României, a declarat că are emoții mari pentru că este acasă, dar va încerca să treacă peste ele și să obțină un loc bun.

"Bineînțeles că am emoții, dar încerc să trec peste ele și mă voi concentra să obțin un loc cât mai bun. În acest sezon, cel mai bun rezultat obținut a fost clasarea în primii 20", a spus Dana Haralambie, care a fost completată de antrenorul loturilor naționale de sărituri cu schiurile masculin și feminin, Florin Spulber precizând că "dacă va sări bine, rezultatele vor veni".

Florin Spulber a mai declarat că sportivii au beneficiat din 2007 de un program eficient de pregătire iar rezultatele încep să vină. "Pot să spun că viitoarea Olimpiadă din 2018 va însemna pentru noi un obiectiv final unde să participăm cu echipa de fete și cea de băieți și să fim în primele 10 echipe ale lumii. Acesta este și obiectivul nostru final de performanță alături de construirea unui școli românești de sărituri cu schiurile. Avem asigurat schimbul de generații. Alături de Dana Haralambie mai avem șase fete care au obținut puncte FIS și chiar puncte de Cupa Continentală, născute în anii 2000-2001, iar la băieți avem opt sportivi care au participat la competiții FIS și Cupa Carpați. Avem un rulaj de peste 160 de copii care participă la competiții interne de la șapte ani, și ne dorim să mărim aria de selecție", a explicat Florin Spulber.

Organizatorii competiției au făcut apel la jurnaliști să se acrediteze în aceste zile pentru a putea participa la eveniment pe www.skirasnov.ro, unde pot accesa formularul de înscriere.

Cupa Mondială la sărituri cu schiurile de la Râșnov este organizată de Federația Română de Schi Biatlon (FRSB), sub egida Federației Internaționale de Schi( FIS), cu sprijinul OMV Petrom, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului și primăria orașului Râșnov. Cupa Mondială va fi transmisă de TVR 1 precum și de Eurosport dar și de televiziuni din Germania, Austria și Norvegia, au precizat organizatorii.

AGERPRES/(A-autor: Jana Pintili, editor: Mihai Dragomir)

2014-02-26 15:15:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!