Home »

Zeci de orașe și instituții din România sărbătoresc, sâmbătă, ediția 2014 a evenimentului 'Ora Pământului'

Zeci de orașe și instituții din România sărbătoresc, sâmbătă, ediția 2014 a evenimentului 'Ora Pământului'

 

Orașe și instituții din România sărbătoresc, sâmbătă, 'Ora Pământului' 2014, eveniment global la care vor participa peste 150 de țări. La nivel național, între orele 20,30-21,30, o serie de instituții publice, companii, bănci și organizații de mediu și-au anunțat intenția de a stinge lumina timp de o oră, în mod simbolic.

Foto: (c) Liviu ȘOVA / AGERPRES ARHIVĂ

* Ministerul Transporturilor se alătură, ca în fiecare an, campaniei 'Ora Pământului', împotriva încălzirii globale. Astfel, sâmbătă, 29 martie 2014, în intervalul orar 20,30-21,30, vor fi stinse luminile exterioare și interioare care nu împiedică funcționarea Clădirii Palatului CFR și vor fi deconectate echipamentele electronice care nu sunt esențiale desfășurării activității curente sau protecției clădirii.

* Rompetrol va întrerupe sâmbătă, 29 martie, luminile din stațiile proprii, rafinărie și sediile de birouri din țară timp de o oră, între 20,30 și 21,30, în semn de solidaritate cu evenimentul internațional Ora Pământului, potrivit unui comunicat al companiei.

"Sprijinim încă din 2009 această inițiativă internațională de conștientizare a problemelor climaterice cu care se confruntă în prezent Pământul și suntem conștienți de impactul individual sau organizațional pe care cu toții îl avem asupra acestuia", a declarat directorul de Dezvoltare Corporativă și Comunicare KazMunayGas International/Rompetrol, Alexey Golovin.
Reprezentanții companiei susțin că această decizie nu va afecta securitatea sau funcționarea rețelei de distribuție ori a altor activități desfășurate în punctele de lucru ale companiilor membre ale KazMunayGas International/Rompetrol care vor susține inițiativa.

* UniCredit Țiriac Bank va stinge lumina, sâmbătă, în sediul său central din București, între orele 20,30 — 21,30, cu ocazia Orei Pământului. UniCredit Leasing Corporation și UniCredit Consumer Financing se alătură acestei inițiative, precizează banca. Divizia din România se alătură, astfel, altor unități ale grupului UniCredit, care vor stinge luminile în peste 70 de clădiri din Europa pentru Ora Pământului.

Grupul continuă să își arate susținerea pentru Ora Pământului, inițiată de WWF, dovedind implicarea pentru conservarea mediului și dezvoltarea durabilă. Ca parte a acestor eforturi, UniCredit are ca obiectiv să își reducă emisiile de carbon cu 30%, până în 2020.

În 2014, vor fi stinse luminile în cele mai importante clădiri ale băncii în 10 țări: Italia, Austria, Bosnia și Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Ungaria, România, Rusia, Ucraina și Serbia. Gestul este menit să atragă atenția asupra contribuției umane la schimbările climatice și să îi încurajeze pe oameni să facă zilnic eforturi pentru a păstra resursele naturale în beneficiul generațiilor viitoare.

* Intesa Sanpaolo Bank susține și în 2014, pentru al șaselea an consecutiv, campania 'Earth Hour' (Ora Pământului), cea mai mare manifestare pentru protecția mediului din istorie, inițiată de World Wide Fund for Nature (WWF). Banca încurajează, alături de alte subsidiare ale Grupului Intesa Sanpaolo din care face parte, implicarea propriilor angajați în această acțiune cu impact global.

* Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) anunțat că sâmbătă, împreună cu milioane de oameni, instituții și companii va stinge luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie — Earth Hour (Ora Pământului).

* La inițiativa ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, Guvernul României se alătură evenimentelor organizate cu ocazia Orei Pământului 2014. În plus, ministerul de resort a publicat vineri, 28 martie 2014, un ghid care a explicat instituțiilor partenere ceea ce au de făcut în ora în care întreaga planetă va stinge lumina.

* Organizația WWF-România a demarat Competiția pentru Capitala Earth Hour, în cadrul căreia un număr de 13 orașe și-au anunțat participarea: Adjud, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brăila, București, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighișoara și Tulcea.

Pentru a se înscrie în concurs, orașele, reprezentate de primării, ONG-uri și asociații locale, instituții de învățământ și de cultură au trebuit să formeze echipe de campanie de minimum trei și maximum 10 membri, și să trimită un formular de participare până la data de 12 martie a.c.

Orașul care se va remarca prin acțiuni variate și cu impact în comunitate și cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie va câștiga titlul de Capitală Earth Hour. După finalizarea campaniei, orașele, prin intermediul coordonatorului echipei locale, trebuie să trimită organizației WWF-România un rezumat al evenimentelor organizate, într-un Formular standard pus la dispoziție de WWF, precum și documente-suport ce dovedesc veridicitatea celor comunicate.

WWF-România va analiza documentația și va desemna, în data de 15 aprilie 2014, orașul câștigător — Capitala Earth Hour 2014.

Orașele câștigătoare ale primelor două ediții a competiției pentru Capitala Earth Hour sunt Bistrița (2012), respectiv Timișoara (2013).

* Sâmbătă, la ora 20,00, echipa WWF-România, împreună cu Asociația Star Education vor fi în Parcul Carol, la monument, unde a pregătit un spectacol unplugged, alături de: Sistem (trupa se reunește special pentru Earth Hour), recital Muse Quartet (cunoscut drept Cvartetul Roșia Montană), jonglerii marca Incubator 107 pe ritmuri de tobe create de Jean-Baptiste Manitou (Asociația Humains Profiles). În cadrul evenimentului vor fi premiași și câștigătorii panoului solar din cadrul concursului 'Energie de la soare, de Ora Pământului', Biblioteca din Șirna, județul Prahova.

* În apropiere de București, Asociația Studenților Fizicieni organizează, sâmbătă, evenimentul 'Ora Pământului' la Facultatea de Fizică, în campusul Măgurele.

* Evenimente speciale pregătesc alte 30 de orașe din țară, momente special create pentru 'Earth Hour', cu implicarea întregii comunități. Lista orașelor implicate cuprinde: Adjud, Alexandria (Primăria Municipiului Alexandria, împreună cu serviciile publice subordonate și cu toate unitățile de învățământ), Bârlad, Bistrița, Botoșani, Brașov, Brăila, Călărași, Constanța (la sediile primăriei și la instituțiile din subordine), Craiova, Deva (Primăria, Prefectura, Consiliul Județean, Centrul Cultural 'Drăgan Muntean', Teatrul de Artă, Muzeul Civilizației Dacice și Romane 'Magna Curia', unitățile de învățământ de pe raza municipiului), Drobeta Turnu Severin, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Iași, Oradea, Panciu, Piata Neamț (la Curtea Domnească), Pitești, Reșița, Rm.Vâlcea, Roman, Roșiorii de Vede, Salonta, Sibiu, Sighetu Marmației, Tulcea, Satu-Mare.

* Muzee și instituții care marchează Earth Hour 2014: Palatul Parlamentului, Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa', Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă, Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară, British Council; Muzeul Național Peleș, Muzeul Brukenthal și Muzeul de Istorie Naturală.

Evenimentul 'Ora Pământului' se sărbătorește în România din anul 2009, iar la nivel internațional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediție orașul Sydney.

În prezent, comunitatea globală care participă la Earth Hour este formată din peste două miliarde de oameni.

Anul trecut, la evenimentul global de mediu au participat peste 7.000 de orașe din 152 de țări, răspândind astfel un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor naturale.

Înființată în anul 1961, World Wide Fund of Nature /WWF/ este una dintre cele mai importante organizații internaționale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări.

Misiunea organizației la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor:)

2014-03-29 10:52:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!