Home »

Ponta: Până în 2017 statul român nu va da niciun ban pentru autostrada Comarnic-Brașov

Ponta: Până în 2017 statul român nu va da niciun ban pentru autostrada Comarnic-Brașov

 

Premierul Victor Ponta a declarat joi că până în anul 2017 statul român nu va da nici un ban pentru autostrada Comarnic-Brașov și a adăugat că, până acum, România a greșit în acest tip de proiecte și nu constructorul.

 

Foto: AGERPRES FLUX /LIVIU SOVA

 

"Eu cred că până acum precedentele încercări au eșuat în primul rând din cauza României, nu din cauza constructorului. Doi, nu există o garanție mai puternică — o spun pe înțeles, nu o spun juridic, cum ar spune-o domnul Șova, o spun pe înțelesul nostru, al tuturor — decât faptul că până în 2017, când e gata autostrada, statul român nu dă niciun ban. Sigur, o să facem doar exproprierile, dar exproprierile nu sunt scumpe pentru că nu trec prin zona intravilană.(...) Dar, repet, pe înțelesul tuturor, atât timp cât nu primesc niciun leu de la statul român până nu termină autostrada, dați-vă seama că e cel mai mare interes al lor, ca și al nostru, să o termine ca să le dăm banii.(...) Deci, nu se mai întâmplă ca la Iordache când am dat banii și a plecat cu banii. Aici ei construiesc, cumva, din banii lor, ca să fie foarte clar. Deci cred că au mai mare interes decât statul român să termine construcția să putem să le dăm banii", a declarat premierul, întrebat ce garanții oferă două dintre companiile prezente în consorțiul Vistrad, respectiv Aktor și Vinci, că autostrada va fi construită.

El a dat asigurări că de data aceasta concesiunea va funcționa, având în vedere documentele ce stau la baza proiectului.

"Am făcut multe lucruri pe care nu a reușit nimeni să le facă, începând cu fondurile europene. În România, până în 2012, nimeni nu credea, în frunte cu mine, că România poate să absoarbă fonduri europene și uite, de la 7%, am ajuns la 34%. În România nimeni nu credea că o să se poată opri contractele cu băieții deștepți la Hidroelectrica. Și uite că s-au oprit și Hidroelectrica e pe profit. Deci, cred că se face și Comarnic-Brașov, dar aici nu-mi dau cu părerea pur și simplu. Mă bazez pe toate documentele pe care domnul Șova le are în față și pe discuția de astăzi. Nu am venit în fața dumneavoastră înainte de a avea încă o discuție cu consorțiul câștigător pentru a fi totul sigur de poziția lor", a spus Ponta, întrebat de ce consideră că, de data aceasta, concesiunea va funcționa, având în vedere experiențele anterioare nereușite.

Întrebat dacă își va lua vreun angajament politic în condițiile în care autostrada Comarnic-Brașov nu va fi gata în 2016, Victor Ponta a spus: "Mi l-am luat. La ce vreți să ...Nu mai candidez la Președinție", a declarat zâmbind premierul. AGERPRES/ (A-autor:Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu)

2014-01-16 14:04:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!