Home »

DSU: Sistemul Ro-Alert nu funcţionează asemenea unui radar meteo

DSU: Sistemul Ro-Alert nu funcţionează asemenea unui radar meteo

DSU: Sistemul Ro-Alert nu funcţionează asemenea unui radar meteo
 

Sistemul Ro-Alert nu funcţionează asemenea unui ''radar meteo'', nu este un sistem care depistează singur fenomenele meteo sau alte situaţii periculoase, ci doar unul de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care permite alegerea unei zone şi emiterea mesajului care să ajungă concomitent şi instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă, precizează miercuri Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), pe pagina sa de Facebook, în contextul în care în aceste zile România s-a confruntat cu fenomene meteo diverse (declanşarea codurilor galbene şi portocalii de vreme severă, vânt, ploi).

"DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) nu sunt cei care interpretează datele meteo, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM (...). Dacă la orice moment suntem sesizaţi de ANM sau de orice altă instituţie despre un fenomen ce pune viaţa oamenilor în pericol, fiind necesară alertarea populaţiei într-o anumită zonă, atunci la nivelul dispeceratului judeţean sau al celui naţional se emite alerta prin Ro-Alert. Sistemul funcţionează dacă avem informaţia că se va întâmpla ceva sau eventual că se întâmplă ceva. Dacă nu avem informaţia, atunci nu avem motive să declanşăm sistemul", precizează sursa citată.

Conform DSU, la nivelul fiecărui dispecerat ISU judeţean, precum şi la nivelul IGSU şi al DSU, există terminale de activare Ro-Alert, iar pentru activarea acestuia trebuie ştiut despre faptul că situaţia respectivă urmează să aibă loc sau cel puţin că fenomenul este în desfăşurare. Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate de către ofiţerul de serviciu care alege zona în care populaţia trebuie să fie avertizată, în vederea înştiinţării despre un fenomen sau situaţie periculoasă iminentă.

AGERPRES /(AS-autor: Sorin Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

Sursa foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă/Facebook

2019-05-01 15:11:37
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!