Home »

O PERSONALITATE PE ZI: Michelle Obama

O PERSONALITATE PE ZI: Michelle Obama

O PERSONALITATE PE ZI: Michelle Obama
 

Avocată şi scriitoare, Michelle Obama (pe numele său complet Michelle LaVaughn Robinson Obama), soţia fostului preşedintele american Barack Obama (2009-2017), s-a născut la 17 ianuarie 1964, la Chicago, SUA, notează www.whitehouse.gov.

A crescut într-o familie modestă, care locuia într-un cartier al oraşului Chicago, South Side. Tatăl său, Fraser Robinson, era operator în cadrul Departamentului pentru Apă al Primăriei din Chicago, iar mama sa, Marian, a stat acasă pentru a-i creşte pe cei doi copii: pe Michelle şi pe fratele său mai mare, Craig.

După încheierea studiilor liceale din oraşul natal, Michelle Robinson s-a înscris la Facultatea de Sociologie a Universităţii Princeton. În 1988, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Harvard şi apoi a devenit doctor în drept. S-a întors la Chicago şi s-a alăturat firmei de avocatură Sidley&Austin, unde mai târziu l-a întâlnit pe viitorul său soţ, Barack Obama.

A părăsit sectorul privat, îndreptându-se spre administraţia publică a oraşului Chicago. A deţinut funcţia de comisar asistent pentru planificare şi dezvoltare în cadrul Primăriei Chicago. Ulterior, a devenit director executiv pentru biroul din Chicago al Public Allies, o organizaţie non-profit pentru încurajarea tinerilor să lucreze pe probleme sociale în grupuri non-profit şi agenţii guvernamentale. A lucrat, apoi, pentru University of Chicago Hospitals, întâi în calitate de director executiv pentru afaceri comunitare şi, mai târziu, în calitate de vicepreşedinte pentru afaceri externe şi comunitare.

Michelle Robinson şi Barack Obama s-au căsătorit în octombrie 1992 şi au două fiice, Malia Ann (născută în 1998) şi Natasha (Sasha, născută în 2001). După alegerea lui Barack Obama în Senatul Statelor Unite, reprezentând statul Illinois, în 2004, familia a continuat să locuiască în Chicago South Side. Malia şi Natasha au urmat cursurile University of Chicago Laboratory Schools.

În 2007, în momentul în care soţul său şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2008, Michelle Obama şi-a redus responsabilităţile profesionale la minim, îndreptându-şi toată atenţia şi eforturile în susţinerea campaniei prezidenţiale, fapt care a reprezentat prima ei expunere pe scena politică a SUA.

La 4 noiembrie 2008, Michelle Obama a devenit Prima Doamnă a SUA, odată cu alegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. În timpul celor opt ani (2009-2017) petrecuţi la Casa Albă, Michelle Obama şi-a continuat eforturile de susţinere a tinerilor, dar a iniţiat şi o serie de alte programe, care au vizat lupta împotriva obezităţii la copii (campania "Let's move !" lansată în 2010) prin alimentaţie sănătoasă şi multă mişcare, sprijinirea familiilor de militari, a femeilor care lucrează pentru găsirea unui echilibru între carieră şi viaţa de familie, a încurajat promovarea artei şi culturii, apărarea drepturilor femeilor. Un program lansat în 2014 - ''Reach Higher Initiative'' - susţinea educaţia continuă a tinerilor, iar în 2015, în cadrul unei alte campanii, încuraja, în special, educaţia fetelor, la nivel mondial.

Michelle Obama a apărut pe coperţile mai multor publicaţii, dar şi în numeroase emisiuni tv, fiind un simbol al eleganţei, dar şi un model de urmat de toate femeile din întreaga lume. În 2012, a publicat cartea ''American Grown'', care are ca subiect alimentaţia sănătoasă. Michelle Obama a folosit ca sursă pentru cartea sa, grădina de legume pe care a realizat-o în 2009, în zona de sud a Casei Albe.

La 13 noiembrie 2018, cartea de memorii ''Becoming", scrisă de fosta Primă Doamnă a SUA, Michelle Obama, a fost lansată la nivel mondial. Michelle Obama s-a implicat în promovarea cărţii, efectuând un turneu atât în SUA, dar şi în câteva oraşe importante din Europa. Cartea va fi tradusă în 25 de limbi la nivel mondial. În România, volumul ce poartă titlul ''Povestea mea'' a fost lansat la 17 noiembrie 2018, de către Editura Litera, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus.

AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Liviu Tatu)

 

Sursa foto:

 

Sursa foto: Michelle Obama  / Facebook

2019-01-17 11:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!