Home »

O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Katharine Hepburn

O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Katharine Hepburn

O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Katharine Hepburn
 

Actriţa Katharine Hepburn - una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei americane şi internaţionale şi laureată a patru premii Oscar - s-a născut la 12 mai 1907, la Hartford, Connecticut, SUA. În copilărie a fost pasionată de sport, practicând activităţi sportive precum: înot, tenis, atletism, golf. În 1924, s-a înscris la Bryn Mawr College, iar în 1928 a absolvit cursurile de studii de istorie şi filosofie.

 

 


Dorind să aibă o carieră artistică, Hepburn a plecat în Baltimore, unde a fost distribuită într-un rol din spectacolul ''The Czarina'', în regia lui Edwin H. Knopf. Ulterior, acelaşi Knopf i-a dat rolul principal din ''The Big Pond'' şi apoi a primit interpretarea în piesa ''Holiday'' a lui Philip Barry. Primii ani ai carierei nu i-au confirmat aşteptările, cu referire în special la rolurile primite. Perseverenţa de care a dat dovadă avea să-i ofere rolul principal în pelicula ''The Warrior's Husband'' (1932), care s-a bucurat de un real succes. În acelaşi an, a jucat în producţia ''A Bill of Divorcement'', iar un an mai târziu în ''Christopher Strong'', conform www.thefamouspeople.com.

Anul 1933 a fost foarte bun pentru tânăra actriţă - a jucat rolul Evei Lovelace în ''Morning Glory'', apoi interpretarea Jo în ''Little Women''. Ambele filme au fost apreciate prin distincţii de specialitate. Deja devenise o celebritate, după ce obţinuse prima ei nominalizare la Oscar cu ''Morning Glory''. Fire rebelă, deseori a fost surprinsă pe platourile de filmare cu pantaloni lejeri şi fără machiaj, atrăgând atenţia, în acea perioadă, în lumea Hollywood-ului. Hepburn a fost una dintre actriţele care nu erau împătimite în ce priveşte relaţia cu media, prin acordarea de interviuri, sau să participe la petrecerile mondene, notează site-ul cinemagia.ro.

 

 


Apariţiile sale au continuat în peliculele ''The Little Minister'' (1934), ''Break of Hearts'' (1935), ''Sylvia Scarlett'' (1935), ''Quality Street'' (1937), care însă nu i-au conferit o notorietate crescută, cariera artistei cunoscând în această perioadă o pantă descendentă. A hotărât să acorde atenţie din nou scenei de teatru. A fost distribuită în rolul Tracy Lord din piesa ''The Philadelphia Story'' a lui Philip Barry, fiind foarte apreciată şi reuşind peste 400 de reprezentaţii.

Printre piesele de teatru în care a jucat, multe din creaţia lui Shakespeare, amintim: ''Gazdele de noapte'', ''Aceste zile'', ''Domnul Bottle şi arta'', ''Lacul'', ''Jane Eyre'', ''Fără dragoste'', ''Cum vă place'', ''Milionarii'', ''Neguţătorul din Veneţia'', ''Măsură pentru măsură'', ''Antoniu şi Cleopatra'', ''A douăsprezecea noapte'', ''Coco'', ''Vals din cartierul de vest''.

A jucat, în 1940, în ''The Philadelphia Story'', bazat pe piesa omonimă şi nominalizat la Academy Award. În 1950, Katharine Hepburn a hotărât să se reinventeze, rolurile sale, principale, din peliculele ''The African Queen'' (1951) şi ''Pat and Mike'' (1952) au fost foarte apreciate de public şi criticii de specialitate, potrivit www.thefamouspeople.com.

 

 


Anii '60 nu au fost fructuoşi pentru actriţă. Ulterior, de-a lungul a două decenii - anii '70 şi '80 - s-a dedicat carierei, jucând în numeroase filme şi piese pe Broadway, dar şi în spectacole pentru micul ecran. Printre producţiile sale memorabile se numără: ''The Lion in Winter'' sau ''Bringing up Baby''. A avut 12 nominalizări la Oscar, dintre care patru câştigate, pentru: ''Morning Glory'' (1934), ''Guess Who's Coming to Dinner'' (1968), ''The Lion in Winter'' şi ''On Golden Pond'' (1982).

Din filmografia sa amintim: ''Little Women'' (1933), ''Alice Adams'' (1935), ''Stage Door'' (1937), ''Holiday'' (1938), ''Woman of the Year'' (1942), ''Adam's Rib'' (1949), ''Pat and Mike'' (1952), ''Summertime'' (1955), ''Desk Set'' (1957), ''Suddenly, Last Summer'' (1959), ''Long Day's Journey into Night'' (1962), ''Love Among the Ruins'' (1975), ''Rooster Cogburn'' (1975), ''On Golden Pond'' (1981).

 

 


A format un cuplu memorabil pe platourile de filmare şi în viaţa reală cu actorul Spencer Tracy, cu care a avut o relaţie de 25 de ani, până la moartea acestuia, fără să fie căsătoriţi. Au jucat împreună în nouă producţii, una dintre cele mai cunoscute fiind ''Guess Who's Coming to Dinner'', în care îl regăsim şi pe Sidney Poitier.

Katharine Hepburn a fost prima actriţă care a avut curajul să ceară un salariu de 1.500 de dolari pe săptămână într-o perioadă în care actorii nu primeau mai mult de 100 de dolari pentru o perioadă de şapte zile, notează site-ul cinemagia.ro.

A fost activă din punct de vedere artistic - pe marele şi micul ecran, dar şi în teatru - până spre sfârşitul vieţii. Ultima sa apariţie pe micul ecran a fost interpretarea din pelicula ''One Christmas'' (1994), ultima producţie în care a jucat fiind ''Love Affair'' (1994).

A primit de patru ori prestigioasa statuetă Oscar şi a fost nominalizată de alte opt ori la aceste distincţii ale Academiei Americane de Film la categoria Cea mai bună actriţă pentru rolurile din peliculele: ''Morning Glory'', ''Alice Adams'', ''The Philadelphia Story'', ''Woman of the Year'', ''The African Queen'', ''Summertime'', ''The Rainmaker'', ''Suddenly, Last Summer'', ''Long Day's Journey into Night'', ''Guess Who's Coming to Dinner'', ''The Lion in Winter'', ''On Golden Pond''. De asemenea, a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Screen Actors Guild (1979) şi distincţii apreciate în industrie precum Globul de Aur, Emmy sau César. Katharine Hepburn a primit o stea pe Bulevardul celebrităţilor din Hollywood.

 

 


Hepburn a fost renumită pentru regula după care s-a ghidat întreaga viaţă - ''Dacă respecţi toate regulile, pierzi toată distracţia!'', conform portalului cinemagia.ro.

A murit la 29 iunie 2003, la 96 de ani, în Old Saybrook, Connecticut.

AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.cinemagia.ro

2022-05-12 11:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!