Home »

Viena păşeşte în ritm de vals în 2018 cu ocazia tradiţionalului concert de Anul Nou

Viena păşeşte în ritm de vals în 2018 cu ocazia tradiţionalului concert de Anul Nou

Viena păşeşte în ritm de vals în 2018 cu ocazia tradiţionalului concert de Anul Nou
 

Filarmonica din Viena, sub bagheta dirijorului Riccardo Muti, a marcat luni trecerea în 2018 în ritm de vals cu ocazia tradiţionalului concert de Anul Nou, retransmis în direct în peste 90 de ţări, informează AFP.

Urmărit în fiecare an de aproximativ 50 de milioane de telespectatori, potrivit statisticilor oferite de Filarmonică, concertul este evenimentul de muzică clasică cel mai mediatizat din lume. Muzicienii interpretează valsuri, polci, galopuri şi marşuri compuse de Johann Strauss tatăl (1804-1849) şi de cei trei fii ai săi Johann (1825-1899), Josef (1827-1870) şi Eduard (1835-1916).

Riccardo Muti, în vârstă de 76 de ani, dirijează pentru a cincea oară, din 1993, concertul de Anul Nou, găzduit de Musiksverein, sediul Filarmonicii din Viena.

Pe lângă piesele muzicale semnate de Johann Strauss precum valsul ''Contes de la foręt viennoise'' , din programul pentru 2018 au mai făcut parte ''Uvertura la opereta Boccacio'' de Franz von Suppé şi ''Stéphanie-Gavotte'', compusă de Alphons Czibulka.

În public, noul cancelar austriac Sebastian Kurz, devenit la 31 de ani cel mai tânăr lider de stat, a fost însoţit la Musikverein de prim-ministrul olandez Mark Rutte.

Preşedinţii Estoniei şi Bulgariei s-au numărat de asemenea printre invitaţi. Bulgaria a preluat la 1 ianuarie de la Estonia preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene care va reveni din iulie Austriei.

Conservatorii lui Sebastian Kurz au format o coaliţie cu mai mulţi lideri de extremă dreapta care au primit posturi cheie în guvern, cum ar fi Heinz-Christian Strache, şeful Partidului Libertăţii (FPO), devenit vice-cancelar.

AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)

2018-01-01 17:07:05
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!