Home »

Standardele de frumusețe feminină diferă mult pe glob (Wandering Pioneer)

Standardele de frumusețe feminină diferă mult pe glob (Wandering Pioneer)

 

Wandering Pioneer, site american specializat în călătorii și culturi ale lumii, a avut ideea să compare standardele de frumusețe feminină din opt țări ale lumii. Criteriile din Statele Unite câștigă teren, însă există și câteva excepții, printre care Franța, a fost concluzia site-ului, citat de directmatin.fr.

Potrivit Wandering Pioneer, standardele de frumusețe americane se numără "printre cele mai nerealiste și mai greu de realizat din lume". Site-ul apreciază că există un decalaj între idealul de frumusețe al femeii americane vehiculat în media, prezentată ca "înaltă, subțire, suplă, cu piept generos, păr bogat și corp atletic", și realitate, care necesită de cele mai multe ori retușuri la fotografii.

Astfel, peste 15 milioane de femei din Statele Unite au recurs la chirurgia estetică în 2013 pentru a se apropia de acest "ideal".

În Brazilia multă vreme femeia ideală avea rotunjimi generoase, "asemănătoare mai degrabă cu forma unei chitare decât a unei clepsidre", arată Wandering Pioneer. Acest lucru înseamnă că un bust generos nu era chiar atât de interesant pentru brazilience. În schimb, cu cât posteriorul și șoldurile erau mai "impresionante", cu atât femeia era considerată mai atrăgătoare.

Aceste criterii s-au estompat totuși în ultimii ani, standardele de frumusețe nord-americane înlocuindu-le încetul cu încetul. În prezent se înregistrează în Brazilia tot mai multe cazuri de măriri mamare și anorexie, femeile dorind cu orice preț să semene cu tinerele pe care le văd în presa internațională.

În Coreea de Sud, modelul de urmat este cel al unei femei "foarte subțiri, cu picioare lungi, ochi mari, nas cârn și ten palid", arată Wandering Pioneer. Sunt caracteristici tipic occidentale ce au făcut din această țară asiatică unul din locurile reprezentative pentru chirurgia estetică mondială.

Site-ul precizează că, din totalul femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 49 de ani, aproape una din cinci a făcut cel puțin o operație estetică pentru a se apropia de ideal. Presiunea asupra femeilor sud-coreene pentru adoptarea unui aspect occidentalizat este atât de mare, încât chirurgia estetică nici măcar "nu este considerată chirurgie".

În cultura franceză, idealul de frumusețe este axat mai mult pe stil decât pe o morfologie bine determinată, afirmă Wandering Pioneer. Site-ul este de părere chiar că francezii ar acorda "mai multă importanță personalității decât fizicului", menționând conceptul de "jolie laide" (urâțică drăguță). Astfel, normele de frumusețe ar fi mult mai abstracte decât altele de pe glob. Și, dacă în general francezii admiră mai degrabă corpurile longiline, acest lucru s-ar datora "faptului că Franța este una din țările lumii cu cea mai mare proporție de femei cu insuficiență ponderală".

Și India face parte din țările în care standardele de frumusețe feminină sunt în schimbare, influențate de media occidentală. "În mod tradițional, indianca tradițională are talie mică, șolduri late, bust generos, ochi mari, păr lung și ten destul de închis", arată site-ul.

Însă modelul de urmat în prezent este cel al actriței și fost model Aishwarya Rai, considerată astăzi în India una dintre cele mai frumoase femei din țară, "însă ea are tenul deschis și ochi verzi, excepție de la norma indiană", potrivit Wandering Pioneer. Ca să semene cu ea, tot mai multe indience utilizează produse de albire a pielii, care le pot pune sănătatea în pericol. Fenomenul este atât de extins, încât vânzările acestor produse le depășesc pe cele de Coca-Cola. Pentru a desemna această practică s-a inventat și un termen: "sindromul Albă ca Zăpada".

În Iran, standardele de frumusețe feminină se explică în primul rând prin regulile stricte în vigoare în această țară, în care femeile poartă hijab, astfel că frumusețea femeii se concentrează la față. "Idealul de frumusețe în Iran constă adesea în utilizarea unui machiaj excesiv și, inevitabil, în recurgerea la chirurgia plastică", afirmă Wandering Pioneer. Prin urmare, în Iran se înregistrează cea mai mare rată de rinoplastie din lume.

Site-ul menționat arată că în Mauritania există norme de frumusețe unice în lume. În această țară africană, obezitatea este semn de bogăție și unele femei iau chiar și "medicamente pentru îngrășarea bovinelor pentru a-și spori șansele de măritiș".

Și Birmania este un stat "care sfidează normele de frumusețe internaționale". În această țară asiatică există comunitatea Padaung, cunoscută pentru "femeile girafă", care își lungesc gâtul purtând coliere de alamă în spirală în scop estetic. Atractivitatea femeilor se bazează prin urmare pe o modificare corporală, chiar dacă se practică și intervenții de chirurgie plastică, paralel cu această normă.

AGERPRES/(AS — autor. Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

2015-11-18 12:47:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!