Home »

Kirk Douglas, cei 100 de ani ai ultimului supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului

Kirk Douglas, cei 100 de ani ai ultimului supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului

 

Legendarul actor și producător american Kirk Douglas împlinește vineri 9 decembrie respectabila vârstă de 100 de ani, relatează ziarul spaniol ABC și agenția EFE care i-au dedicat articole omagiale.

În 1958, Kirk Douglas a fost pe punctul de a se urca în avionul în care Michael Todd, soțul lui Elizabeth Taylor, a murit alături de ceilalți pasageri. Nu se știe dacă cei răi de gură trăiesc mai mult, dar în cazul lui Kirk Douglas este valabil în ceea ce privește longevitatea și firea sa imposibilă. Într-un omagiu pe care i l-a adus în 1987, prietenul și rivalul său Burt Lancaster a spus: "Kirk, sunt primul care îți spun că ești o persoană foarte dificilă... Eu aș putea fi al doilea".

Burt și Kirk au jucat împreună în șapte filme printre care cele mai memorabile sunt "Seven Days in May" (1964), "Gunfight at the O.K. Corral" (1957), "I Walk Alone" (1948) sau "Tough Guys" (1986). Potrivit regizorului John Frankenheimer, Douglas a vrut întotdeauna să fie ca Lancaster. Însă Douglas a mers mai departe și-a înființat propria casă de producție Byrna dorind să se autodepășească.

Issur Danielovitch Demsky, fiu al unor imigranți evrei analfabeți (numele de familie l-a luat de la actorul pe care îl adora Douglas Fairbanks) a fost considerat după filmul care l-a făcut consacrat, "Spartacus", puțin "fanfaron, egocentric și incapabil să suporte criticile, dacă îndrăznea cineva să i le facă". De puține ori a avut succes când a jucat eroi pozitivi, astfel încât s-a specializat în roluri negative. Și a făcut pereche cu numeroși actori pe marele ecran.

A jucat alături de Anthony Quinn în "Lust for Life"; de Tony Curtis în "The Vikings" (1958) iar în 1959 din nou alături de Lancaster în "The Devil's Disciple". Însă scena cea mai memorabilă este cea în care Douglas îl înfruntă într-un dialog plin de cinism pe sir Laurence Olivier. Sunt personajele negative cele care l-au consacrat: Chuck Tatum în "Ace In the Hole", sau Jonathan Shields în "The Bad and the Beautiful" (1952), an în care a fost nominalizat la Oscar, însă statueta a mers în mâinile lui Gary Cooper.

În 1960, Douglas a devenit producător, actor și aproape regizor la "Spartacus", un film care a început să fie regizat de Anthony Mann, dar care a ajuns în mâinile lui Stanley Kubrick, care pe atunci era un tinerel de 30 de ani. Filmul care a avut un buget colosal (12 milioane de dolari, echivalent cu peste o sută de milioane în zilele noastre) era aparent un film istoric, dar mesajul său progresist care punerea accent pe revolta gladiatorului împotriva Romei în anul 73 î.H. a făcut ca Hollywood-ul să-l privească cu alți ochi.

De fapt, Douglas și-a bazat filmul pe nuvela unui scriitor comunist a cărei ecranizare a căzut în seama lui Dalton Trumbo, una din principalele victime ale vânătorii de vrăjitoare declanșate la Hollywood. Remarcabilă este însă distribuția filmului. "În afară de mine, povestirea i-a atras pe Laurence Olivier, Charles Laughton, Peter Ustinov, Jean Simmons și Tony Curtis", a povestit Douglas.

A jucat alături de John Wayne în "In Harm's Way" (1965) și de Frank Sinatra în filmul de război, "Cast a Giant Shadow" (1966). A jucat sub îndrumarea unor regizori reputați precum Billy Wilder, Vincente Minnelli și Stanley Kubrick cu care a filmat înainte de Spartacus "Path of Glory" (1957). Aici o va întâlni pe cea de-a treia și ultima sa soție, Christiane Harlan (care interpreta rolul cântăreței de la final).

Douglas a fost căsătorit anterior cu Diana și Anne, dar s-a iubit cu cele mai frumoase actrițe, deși nu era considerat un bărbat deosebit de atrăgător. A fost cu Marlene Dietrich ("Venea acasă, îmi făcea supă, mă răsfăța"), cu Lauren Bacall și Lana Turner ("Era încă iubita lui Fernando Lamas, un tip foarte gelos"), cu Rita Hayworth, Gene Tierney, Mia Farrow... Când Kirk devenise deja vedetă, după rolul boxerului Midge în filmul "Campionul", celebra ziaristă de tabloide Hedda Hopper i-a spus că acum este "un adevărat tip de succes și un nenorocit". La care actorul i-a replicat spunându-i că a fost "un nenorocit cu mult înainte de a deveni vedetă", doar că nu și-a dat ea seama.

AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruț Bălu, editor online: Gabriela Badea)

2016-12-07 10:17:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!