Home »

Finala celei de-a 64-a ediţii a concursului Eurovision de la Tel Aviv

Finala celei de-a 64-a ediţii a concursului Eurovision de la Tel Aviv

Finala celei de-a 64-a ediţii a concursului Eurovision de la Tel Aviv
 

Finala ediţiei 2019 a concursului Eurovision are loc la 18 mai, la Tel Aviv, în Israel, şi este transmisă în direct de TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional. În 2018, ediţia concursului a fost câştigată de cântăreaţa israeliană Netta Barzilai, cu melodia "Toy", conform site-ului eurovision.tv.

În 2019, România a fost reprezentată la Eurovision de Ester Peony cu piesa "On a Sunday", compusă de solistă (numele real Ester Alexandra Creţu) împreună cu Alexandru Şerbu, dar nu s-a calificat în finală.

Eurovision Song Contest 2019 a reunit pe scena din Tel Aviv reprezentanţii celor 35 de ţări înscrise în competiţie: Cipru, Muntenegru, Finlanda, Polonia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Belarus, Serbia, Belgia, Georgia, Australia, Islanda, Estonia, Portugalia, Grecia, San Marino, România, Elveţia, Suedia, Irlanda, Austria, Moldova, Letonia, Danemarca, Armenia, Albania, Azerbaidjan, Macedonia de Nord, Norvegia, Rusia, Olanda, Croaţia, Lituania, Malta.

Desfăşurat sub sloganul "Dare to Dream", concursul Eurovision de la Tel Aviv este prezentat de Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar şi Lucy Ayoub.

Semifinalele concursului s-au desfăşurat la Tel Aviv în 14 şi 16 mai. După prima semifinală s-au calificat artiştii din Grecia, Islanda, Australia, Belarus, Serbia, Cipru, Estonia, Republica Cehă, San Marino şi Slovenia. După a doua semifinală s-au calificat artiştii din Olanda, Rusia, Macedonia de Nord, Albania, Suedia, Azerbaidjan, Danemarca, Norvegia, Elveţia şi Malta. Acestora li se alătură în finală reprezentanţii celor cinci ţări fondatoare Eurovision, grup cunoscut şi sub numele "Big Five" - Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania - şi din ţara gazdă, Israel.

Invitată specială a show-ului finalei Eurovision de sâmbătă noaptea este Madonna.

***

România a fost reprezentată la Eurovision, începând din 1994, de mulţi artişti. La prima participare, Dan Bittman a cântat pe scena Point Theatre din Dublin piesa ''Dincolo de nori'', compoziţie semnată de Tino Furtună şi Dan Bittman. România s-a clasat pe locul 21, pierzând astfel participarea la ediţia din 1995.

 


Următoarea participare a ţării noastre la Eurovision a fost în 1998, la Birmingham, când Mălina Olinescu a cântat melodia ''Eu cred'', compusă de Adrian Romcescu. Atunci ţara noastră s-a clasat pe locul 22.

În 2000, membrii trupei Taxi au cântat pe scena Golden Arena din Stockholm piesa ''The Moon'' care a strâns 25 de puncte, clasându-se pe locul 17.

Anul 2002 a adus succes pentru România la Eurovision, Monica Anghel şi Marcel Pavel reuşind să se claseze pe locul 9 la Tallin, unde au concurat cu melodia ''Tell Me Why'', compozitor Ionel Tudor.

În 2003, Nicola a urcat pe scena Skonto Olympic Hall din Riga şi a cântat ''Don't Break my Heart'', compusă de Mihai Alexandru. Artista a strâns 73 de puncte şi s-a clasat pe locul 10.

 


Un an mai târziu, Sanda Ladoşi a cântat la Abdi Ipekci Sport Center din Istanbul piesa ''I Admit'', compozitor George Popa, care i-a adus ţării noastre 18 puncte, clasându-se astfel pe locul 18.

După ce au uimit publicul în semifinală (unde au obţinut locul I), Luminiţa Anghel şi Sistem au strâns, în 2005, 158 de puncte, cu piesa ''Let Me Try'', compozitor Cristian Faur. Ţara noastră încheia glorios spectacolul desfăşurat la Kiev pe locul 3.

 


Foto: (C) ALEX MICSIK/AGERPRES FOTO


În 2006, selecţia naţională l-a ales pe Mihai Trăistariu să reprezinte România la ediţia Eurovision desfăşurată la Atena, cu piesa ''Tornero'', care a fost calificată direct în finală şi a primit 172 de puncte, ieşind pe locul 4.

 

 

Anul următor, în finala concursului Eurovision desfăşurat în Helsinki, România a fost reprezentată de trupa Todomondo. Formată din Andrei Ştefănescu, Ciro de Luca, Ghedi Kamara, Mister M, Valeriu Răileanu, Vlad Creţu, trupa a cântat piesa ''Liubi, Liubi, I Love You'', care i-a adus locul 13 şi un total de 84 de puncte.

În 2008, la ediţia din Belgrad, ţara noastră a fost reprezentată de melodia ''Pe-o margine de lume'', compozitor Andrei Tudor, interpretată de Nico şi Vlad Miriţă. Piesa cântată în limba română a strâns 45 de puncte şi s-a clasat pe locul 20.

 


Foto: (C) GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO


După o semifinală incendiară care a clasat-o pe locul 9, Elena Gheorghe a strâns 40 de puncte în finala Eurovision din 2009. Piesa ''The Balkan Girls'', compusă de Laurenţiu Duţă, a prins locul 19.

Dintre cele 39 de ţări care s-au înscris la ediţia desfăşurată în 2010 la Oslo, România a reuşit să impresioneze publicul atât în semifinală, unde a intrat pe locul 4, cât şi în finală, unde a strâns 162 puncte. Piesa ''Playing with Fire'' cântată de Paula Seling şi Ovi s-a plasat pe locul 3.

 


Foto: (C) RADU TUŢĂ/AGERPRES FOTO


În 2011, Germania a ales Düsseldorf pentru cea de-a 56-a ediţie. România a fost reprezentată de trupa Hotel FM care a cântat piesa ''Change'', compusă de Gabriel Băruţ, care s-a clasat pe locul 17, cu un total de 77 de puncte.

La Baku, în 2012, România a fost reprezentată de trupa Mandinga. Piesa ''Zaleilah'' a strâns peste 120 de puncte în semifinală, care a plasat-o printre favoritele ediţiei, însă în finală a ajuns pe locul 12, cu 71 de puncte.

 


Un an mai târziu, Cezar Ouatu a reprezentat ţara noastră la ediţia Eurovision desfăşurată la Malmö. Piesa ''It's My Life'' a primit 65 de puncte, care i-au adus locul 13.

În 2014, Paula Seling şi Ovi au revenit pe scena Eurovision, iar la cea de-a 59 ediţie desfăşurată în Copenhaga, cei doi au cântat ''Miracle''. Piesa lor a strâns 72 de puncte, clasându-se pe locul 12.

La ediţia din 2015 a Eurovision, de la Viena, România a fost reprezentată de trupa Voltaj, iar melodia băieţilor ''De la capăt/All Over Again'' a primit 35 de puncte, ajungând astfel pe locul 15.

 


Foto: (C) SILVIU MATEI/AGERPRES FOTO


Anul următor, în 2016, România a fost descalificată ca urmare a deciziei European Broadcasting Union - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume (EBU), organizatorul concursului, de a retrage Televiziunii Române calitatea de membru pentru neplata unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni.

În 2017, la Kiev, România a fost reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea, cu melodia ''Yodel It!'' compusă de Mihai Alexandru. Aceştia s-au clasat pe locul 7, cu 282 de puncte.

 


Trupa The Humans, care a reprezentat România la ediţia din 2018, nu a reuşit să se califice în finală cu melodia "Goodbye", clasându-se pe locul 11 în prima semifinală.

AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

2019-05-18 08:30:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!