Home »

Proiectele UE cresc oportunitățile de pe piața muncii din România

Proiectele UE cresc oportunitățile de pe piața muncii din România

 

Mii de persoane dezavantajate social din România, inclusiv romi, vor participa la programe de formare profesională finanțate de Uniunea Europeană, potrivit unui articol publicat de site-ul setimes.com.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

Agenții guvernamentale din România lansează proiecte finanțate de UE pentru a crea oportunități egale pentru toți cetățenii, indiferent de originea etnică, gen, religie, vârstă sau dizabilități. În acest context, psihologi, experți și formatori vor lucra cu sute de oameni din întreaga țară, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile și să fie competitivi pe piața forței de muncă.

Spre exemplu, primăria sectorului 6 al capitalei României a lansat săptămâna trecută un program de formare profesională în valoare de 310.000 de euro, finanțat de UE. Mihaela Drăgoi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de asistență socială al primăriei, a declarat că programul va ajuta 220 de persoane aparținând diferitelor grupuri vulnerabile din București, printre care persoane de origine romă, persoane cu handicap și tineri care au părăsit recent sistemul de asistență de stat.

"Obiectivul general constă în evitarea și prevenirea pe termen lung a excluziunii socio-profesionale a grupurilor vulnerabile, prin facilitarea accesului la piața forței de muncă, creșterea ofertelor de locuri de muncă și a ratelor de ocupare", a declarat Drăgoi pentru SETimes.

De cealaltă parte, beneficiarii au declarat că astfel de programe sunt esențiale pentru orientarea lor profesională. Dorina Truică (35 de ani), o femeie romă, mamă a trei copii, a lucrat ca gunoier în București înainte de a participa la un curs de formare în cadrul programului pentru a deveni croitoreasă. Cursul, susține aceasta, i-a oferit șansa unei calificări alternative într-un moment dificil din viață.

În centrul României, autoritățile județene din Alba au demarat mai multe proiecte destinate îmbunătățirii condițiilor socio-economice ale grupurilor dezavantajate.

"Acest proiect își propune facilitarea integrării pe piața muncii a persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, în scopul de a evita excluziunea socială, marginalizarea, discriminarea și riscul sărăciei prin implementarea de servicii integrate și personalizate de dezvoltare a competențelor și prin consolidarea formării lor profesionale", a declarat Andreea Groza, manager de proiect la unul din programele finanțate de UE, pentru SETimes.

Un program similar a fost finalizat recent în județul Brașov. RurActiv, un proiect finanțat de UE, în valoare de 470.000 de euro, a avut drept drept scop creșterea ratei de ocupare a locurilor de muncă în comunele Târlungeni, Apața și Budila.

În județul Harghita, autoritățile locale se bazează pe fondurile UE pentru implementarea a două programe care vor ajuta populația aflată în șomaj să obțină mai multe informații despre piața forței de muncă. Programele oferă și sesiuni de formare în profesii solicitante. Al doilea proiect, care implică camera de comerț județeană, vizează oferirea de asistență persoanelor din mediul rural pentru a demara mici afaceri.

AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Tudor Martalogu)

2014-02-14 13:14:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!