Home »

Economie

Economie

Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) împreună cu site-ul de impresii turistice AmFostAcolo (AFA) au premiat, vineri, 33 de unități de cazare din zona Bran-Moieciu-Fundata-Râșnov. ...

2014-02-28 15:32:00
Vezi Continuarea 

București, Timișoara și Cluj-Napoca, cele mai bune orașe din România în care să faci afaceri

București, orașul care generează 20% din PIB-ul țării, este cel mai bun oraș din România pentru afaceri, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes România. ...

2014-02-27 20:05:00
Vezi Continuarea 

ANSVSA: Peste 9.200 de kilograme de produse din carne etichetate incomplet au fost retrase de la comercializare

Inspectorii sanitari veterinari din Brașov au retras de la comercializare o cantitate de 9.236 de kilograme de produse din carne etichetate incomplet și au dispus incinerarea acesteia, potrivit unu comunicat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). ...

2014-02-21 20:42:00
Vezi Continuarea 

S-a lansat și la Brașov instrumentul care premiază performanța IMM-urilor, Certificatul Excellent SME

Camera de Comerț și Industrie Brașov, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie (CCI) a municipiului București și Coface România, au organizat joi, la Brașov, prima conferință regională de lansare a instrumentului care premiază performanța obținută de companiile care activează în sectorul IMM, din punctul de vedere al riscului comercial și al siguranței în afaceri. ...

2014-02-20 14:37:05
Vezi Continuarea 

DNA: Percheziții la 31 de locații situate în 7 județe; inspectorii ANAF, controale la 126 de firme din 23 de județe

Direcția Națională Anticorupție informează că miercuri sunt efectuate percheziții la 31 locații situate în 7 județe - Bacău, Dolj, Mehedinți, Mureș, Olt, Giurgiu și Brașov - într-o cauză ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, de către o grupare de societăți comerciale, a unor infracțiuni de evaziune fiscală. ...

2014-02-19 10:28:00
Vezi Continuarea 

Proiectele UE cresc oportunitățile de pe piața muncii din România

Mii de persoane dezavantajate social din România, inclusiv romi, vor participa la programe de formare profesională finanțate de Uniunea Europeană, potrivit unui articol publicat de site-ul setimes.com.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

Agenții guvernamentale din România lansează proiecte finanțate de UE pentru a crea oportunități egale pentru toți cetățenii, indiferent de originea etnică, gen, religie, vârstă sau dizabilități. În acest context, psihologi, experți și formatori vor lucra cu sute de oameni din întreaga țară, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile și să fie competitivi pe piața forței de muncă.

Spre exemplu, primăria sectorului 6 al capitalei României a lansat săptămâna trecută un program de formare profesională în valoare de 310.000 de euro, finanțat de UE. Mihaela Drăgoi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de asistență socială al primăriei, a declarat că programul va ajuta 220 de persoane aparținând diferitelor grupuri vulnerabile din București, printre care persoane de origine romă, persoane cu handicap și tineri care au părăsit recent sistemul de asistență de stat.

"Obiectivul general constă în evitarea și prevenirea pe termen lung a excluziunii socio-profesionale a grupurilor vulnerabile, prin facilitarea accesului la piața forței de muncă, creșterea ofertelor de locuri de muncă și a ratelor de ocupare", a declarat Drăgoi pentru SETimes.

De cealaltă parte, beneficiarii au declarat că astfel de programe sunt esențiale pentru orientarea lor profesională. Dorina Truică (35 de ani), o femeie romă, mamă a trei copii, a lucrat ca gunoier în București înainte de a participa la un curs de formare în cadrul programului pentru a deveni croitoreasă. Cursul, susține aceasta, i-a oferit șansa unei calificări alternative într-un moment dificil din viață.

2014-02-14 13:14:00
Vezi Continuarea 

Cele mai scumpe locuințe - prețuri între 200.000 de euro și două milioane de euro (studiu)

Cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare în marile orașe ale țării sunt, de regulă, unități locative nou-construite, iar prețurile pornesc de la puțin peste 200.000 de euro (în Iași) și ajung până la două milioane de euro (în Capitală), conform unui studiu al portalului Imobiliare.ro, remis AGERPRES.

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES ARHIVA

În Capitală, pentru un penthouse tip duplex situat în zona Șoseaua Nordului-Herăstrău se cere un preț de două milioane de euro. Pe locul al doilea în clasament se situează tot un penthouse din zona Herăstrău, disponibil, însă, pentru 1,65 milioane de euro.

Tot în zona de nord a Capitalei, un penthouse finalizat anul trecut are un preț cerut de 1,6 milioane de euro. Situat la ultimul nivel al unui bloc de patru etaje, un apartament cu vedere spre lacul Floreasca, dar și spre parcul Herăstrău, poate fi achiziționat cu 1,5 milioane de euro.

În Brașov, cel mai scump apartament scos la vânzare este un penthouse de tip triplex, listat pe imobiliare.ro, la un preț de 600.000 de euro. La ultimul etaj al ansamblului Europe Residence, pentru un apartament de 300 de metri pătrați utili, se cere 399.000 de euro.

Cel mai scump apartament din Constanța are un preț cerut de 390.000 de euro. Acesta dispune de o suprafață de 180 de metri pătrați și este situat la etajul opt al unui imobil amplasat în zona Faleză Nord, cu vedere la mare.

2014-02-14 11:56:00
Vezi Continuarea 

Mănescu: Magistrala 7 de metrou Bragadiru-Voluntari ar putea costa 1,5 miliarde euro

Magistrala 7 de metrou Bragadiru-Voluntari ar putea costa 1,5 miliarde euro, iar construcția ei s-ar putea întinde pe durata a șase ani, a anunțat, luni, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, la seminarul franco-român privind parteneriatele public-private în infrastructura de transport.

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

'Magistrala 7 de metrou Bragadiru-Voluntari face parte din lista proiectelor de infrastructură din domeniile de activitate ale Ministerului Transporturilor, propuse a fi abordate în regim de parteneriat public privat (PPP)/concesiune de lucrări publice. Această magistrală ar putea costa 1,5 miliarde euro, iar construcția ei s-ar putea întinde pe durata a șase ani', a afirmat Ramona Mănescu.

Potrivit acesteia, pe lista menționată apare și proiectul referitor la renovarea și administrarea principalelor 15 stații de cale ferată din România, cu o valoare estimată de 65 de milioane de euro, dar și dezvoltarea de terminale intermodale rutier-feroviare — Centrul Intermodal de Transport Marfă Suceava, cu o valoare estimată de 26 de milioane de euro.

'Printre cele 15 stații care vor fi renovate s-ar putea afla cele de la Arad, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța sau Galați, iar valoarea proiectului este estimată la 65 de milioane de euro. Procesul de dezvoltare de terminale intermodale rutier-feroviare s-ar putea desfășura pe durata a 36 de luni', a mai spus ministrul Transporturilor.

Directorul general al Metrorex, Aurel Radu, a declarat, într-un interviu acordat în luna decembrie AGERPRES, că perioada de realizare a Liniei 7 Voluntari — Bragadiru se va stabili după finalizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate. Potrivit acestuia, studiile se vor finaliza după revizuirea legislației aplicabile parteneriatului public privat. Linia 7 de metrou va avea circa 25 de kilometri și 30 de stații, plus depou și va asigura legătura, pe direcția Sud Vest — Nord Est a zonei centrale (zona de afaceri, comerț, administrație, educație, cultură, teatru, cinema etc.) cu cartierele Alexandriei-Rahova și Obor-Colentina.

2014-02-10 17:23:00
Vezi Continuarea 

Gradul de ocupare al hotelurilor, sub 50%, în acest week-end pe Valea Prahovei; Poiana Brașov e, însă, plină

Gradul de ocupare al hotelurilor pe Valea Prahovei pentru acest week-end este sub 50% deoarece încă sunt blocate drumurile din sudul țării, multe rezervări fiind chiar anulate din considerente meteo, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Anda Baciu secretar general al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/CRISTIAN NISTOR 


"Pentru săptămâna viitoare este așteptat un grad de ocupare de 70%-80%. Sunt numeroase facilități pentru elevi, studenți și pensionari, reduceri și servicii incluse în pachete", spune Anda Baciu.

2014-02-01 12:04:04
Vezi Continuarea 

Petrom donează 30 de tone de motorină către CNADNR pentru activitățile de deszăpezire

OMV Petrom a pus la dispoziție gratuit Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România o cantitate de 30 de tone de motorină pentru activitățile de deszăpezire, potrivit companiei petroliere.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /GABRIEL PETRESCU (C) 


'Compania Petrom a pus la dispoziție CNADNR cu titlul gratuit, la cererea Comandamentului de iarnă, o cantitate de 30 de tone de motorină. Mijloacele de deszăpezire se pot aproviziona cu această cantitate la stațiile Petrom din zonele cu probleme, diminuându-se în felul acesta și o parte din problemele logistice de aprovizionare. În plus, utilaje ale Petrom participă la operațiunile de deszăpezire pe tot parcursul țării, compania manifestând în felul acesta solidaritate în relația cu comunitățile locale în care operează', au spus reprezentanții Petrom.

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, miercuri, o avertizare Cod Roșu de viscol și ninsoare abundentă, valabilă începând cu ora 15,00, timp de șapte ore, în șase județe din sud-estul țării.

Astfel, între orele 15,00 și 22,00, în județele Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită și troienită și vizibilitate redusă spre zero.

Meteorologii precizează că, până la ora 12,00, în toată zona avertizată, vântul și ninsoarea au fost în intensificare progresivă.

Pentru a fi instituit Cod Roșu de ninsori și viscol trebuie îndeplinite trei condiții: stratul de zăpadă să fie de peste 50 de cm, intensitatea vântului să fie de peste 80 km/h și precipitațiile să fie mai mari de 15 litri pe oră.

Miercuri dimineață la ora 6,00 a intrat în vigoare un Cod portocaliu de ninsori și viscol valabil pentru Capitală și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea.

Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei ș i în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.

Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

2014-01-29 16:14:34
Vezi Continuarea 

Distrigaz Sud Rețele: Nu sunt probleme cu presiunea gazelor naturale în București și în sudul țării

Distrigaz Sud Rețele, filiala de distribuție de gaze naturale a GDF SUEZ Energy România, asigură în prezent funcționarea la parametri normali a sistemului de distribuție al municipiului București și a celorlalte localități deservite, a comunicat marți compania, la solicitarea AGERPRES.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR 


Aceasta după ce mai mulți consumatori din București, din zone precum Titan și Rahova, au remarcat faptul că presiunea gazelor la aragazuri este mai scăzută decât de obicei.

Distrigaz Sud Rețele este distribuitorul de gaze din jumătatea sudică a țării, cealaltă parte a teritoriului fiind alimentată de E.ON.

Un nou Cod portocaliu de ninsori și viscol va intra în vigoare miercuri dimineață, la ora 6,00, și va afecta Capitala și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.

Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi și lapovițe și se va depune polei.

Județele care se vor afla sub incidența Codului portocaliu sunt Prahova, Dâmbovița, Argeș (jumătatea de sud), Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea și Capitala.

Meteorologii au emis și o avertizare Cod galben de ninsori și viscol pentru Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și centrul Moldovei, unde va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 — 55 de kilometri/oră, temporar viscolind și troienind zăpada.

Codul galben va intra în vigoare tot miercuri și va fi valabil între orele 6,00 — 23,00. Județele afectate vor fi: Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Argeș (jumătatea de nord), Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți.

Începând de miercuri ora 23,00, până joi, la ora 10,00, numărul județelor care vor rămâne sub Cod portocaliu de viscol și ninsori se restrânge la opt, iar alte opt județe, plus Capitala, vor intra sub Cod galben de vreme rea.

2014-01-28 16:42:18
Vezi Continuarea 

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 20 - 26 IANUARIE 2014 - ECONOMIC

Accidentul aviatic din munții Apuseni, misiunea Fondului Monetar Internațional pentru prima și a doua evaluare a acordului preventiv cu România, noile măsuri fiscale promovate de MFP pentru combaterea evaziunii și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare precum și efectele produse de viscol și ninsori în ultimele două zile sunt printre cele mai importante știri difuzate pe fluxul AGERPRES, în săptămâna care tocmai se încheie.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO Prezentăm o selecție a știrilor redactate în săptămâna 20 — 26 ianuarie, dar și principalele subiecte de urmărit în săptămâna 27 ianuarie — 2 februarie 2014.


* Ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, vice prim-ministru al Guvernului României, va promova în primul semestru din 2014 o serie de măsuri fiscale pentru combaterea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare, în condițiile în care încasările bugetare în România, ca pondere în PIB, se situează semnificativ sub media europeană.

* Firmele care nu declară sau declară eronat în mod intenționat obligațiile fiscale vor fi penalizate cu 20% — 50% din suma nedeclarată, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

* Noul Consiliu de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate 'CFR' l-a desemnat pe Ionel Voicu, director general adjunct Proiecte Europene, în funcția de director general interimar al companiei, în locul lui George Micu, până la finalizarea procedurii de selecție a noului director, conform prevederilor ordonanței privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice

* Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de ordonanță prin care se dorește modificarea Codului Fiscal, astfel încât veniturile rezultate din jocurile de noroc să nu mai fie impozabile, urmând ca diminuarea încasărilor la buget să fie compensată prin modificarea taxelor prevăzute de legislația specifică acestor activități.

* Plățile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face firmele, către alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES. În prezent nu există plafon pentru plățile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

* Accidentul aviatic de luni din Munții Apuseni ar putea să fi fost cauzat de o problemă tehnică apărută la aeronavă, însă concluziile oficiale ale anchetei vor fi prezentate în maximum 30 de zile, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Aleodor Frâncu, președintele Romatsa. 'Romatsa realizează acum o analiză internă, revedem momentele zborului și timpii, precum și convorbirile cu pilotul. Avionul a plecat pe ruta București-Oradea, iar pilotul a reclamat condiții meteo favorabile givrajului și a cerut permisiunea să reducă altitudinea. Apoi comunicarea cu el s-a întrerupt când a ajuns la 2.000 de metri', a precizat Frâncu.

* Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că în 2013 economia românească a înregistrat o creștere de 2,5%, urmând ca în acest an avansul economiei să încetinească ușor până la 2,4%, susținut de exporturi și de relansarea cererii interne, potrivit celor mai recente prognoze economice publicate marți de BERD.
'Cu toate acestea, nivelul ridicat al creditelor neperformante, peste 20% din totalul împrumuturilor, și continuarea procesului de dezintermediere transfrontalieră ar putea trage în jos perspectivele de creștere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditării' avertizează BERD.

* Plafonul pentru rambursările de TVA fără control fiscal prealabil va fi dublat, de la 10.000 lei la 20.000 de lei, iar firmele vor trebui să declare electronic detaliat vânzările și cumpărările pentru o verificare mai bună a realității datelor în cazul deconturilor de TVA, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES. trimestriale ale Administrației Publice, publicate luni de Banca Națională a României.

* Relansarea modestă a economiei globale nu a reușit să producă o îmbunătățire a situației pe piața globală a muncii, iar Organizația Mondială a Muncii (OIM) estimează că numărul șomerilor va crește cu alte 13 milioane de persoane până în anul 2018, transmite CNBC.

* EximBank a încheiat acorduri financiare în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro cu Alro SA, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est, pentru finanțarea activității curente și emiterea de scrisori de garanție bancară și acreditive pentru contractele încheiate de companie, potrivit unui comunicat publicat luni pe site-ul Bursei de Valori București.

* China, a doua mare economie mondială, a înregistrat anul trecut cel mai slab ritm de creștere din ultimii 14 ani, arată datele publicate luni de Biroul Național de Statistică de la Beijing, transmite BBC.PIB-ul Chinei a înregistrat în 2013 un avans de 7,7%, similar cu cel din 2012, fiind cel mai lent ritm de creștere din 1999. Totuși, rata de creștere depășește obiectivul Guvernului, de 7,5%.

* Consiliul Concurenței a sancționat companiile Loteria Română, Intralot Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings și Lotrom cu amenzi în valoare totală de 16,85 milioane de lei, respectiv circa 3,76 milioane de euro, pe motiv că acestea au realizat o înțelegere privind implementarea programului video-loterie în România, prin stabilirea unei obligații de neconcurență în cadrul contractului de credit — furnizor.

* Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, intenționează să introducă bonificații de 5%-10% pentru cei care plătesc în avans impozitele și taxele, după modelul bonusului acordat la plata în avans a impozitelor și taxelor locale.

* Toate firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic până la finalul primului semestru din 2014, care vor înlocui actualele case de marcat cu role de hârtie, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES. Măsura, pe care oficialul MFP o are în vedere pentru combaterea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare, va fi adoptată în următoarele 2-3 luni și va fi implementată în etape.

* Timbrul de mediu introdus anul trecut pe piață a fost cea mai neinspirată propunere din lungul șir de schimbări ale taxei auto și a 'omorât' efectiv domeniul vânzărilor auto, a declarat, marți, într-o conferință de presă, Mihai Cune, business manager al Autovit.ro. 'Varianta de timbru de mediu introdusă în primăvară a fost, se pare, cea mai neinspirată propunere din lungul șir de schimbări ale taxei auto. Practic, acesta a omorât piața auto și dealerii. Mai mult, a creat confuzie în piață, nu a stimulat atât de mult achiziționarea de mașini nepoluante și a blocat tranzacțiile cu mașini second-hand pe plan intern', a afirmat Cune.

* Vânzările de autoturisme noi în România au consemnat un trend descendent, volumul acestora situându-se, în 2013, la 57.710 unități, în scădere cu 50,2% față de 2009, în timp ce comercializarea de mașini second hand din import a cunoscut un avans de 4,23%, până la 221.852 unități, potrivit unei analize prezentată, marți, într-o conferință de presă, de către specialiștii Autovit.ro. Astfel, vânzările de autovehicule noi s-au cifrat la 57.710 unități, în 2013, față de 116.012 unități înregistrate la nivelul anului 2009. Pe segmentul mașinilor rulate, a existat o majorare a vânzărilor, de la 212.836 unități (în 2009) la 221.852 unități, anul trecut.

* Președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, Bogdan Hossu, afirmă, într-un interviu acordat Agenției Naționale de Presă AGERPRES, că peste 1,3 milioane de angajați care lucrează în întreprinderi mici și mijlocii sunt lipsiți — la ora actuală — de o protecție eficientă a muncii, deoarece Legea 62/2011 nu le dă posibilitatea încheierii unui Contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de unitate și elimină, totodată, procesul de negociere a Contractului Colectiv de Muncă la nivel Național (CCMUNN) și a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivel sectorial.

* Codul insolvenței ar trebui să includă o perioadă de doi ani pentru procesul de restructurare a unei companii, întrucât perioada de un an este nefezabilă, a declarat, miercuri, Constantin Coman, country manager al Coface România, într-o conferință de presă.

* Directorii generali din România sunt optimiști cu privire la perspectivele de creștere ale veniturilor companiilor pe care le conduc, 86% dintre aceștia declarându-se încrezători în creșterea acestora în următoarele 12 luni, iar dintre aceștia, 39% sunt foarte încrezători, se arată într-un comunicat PwC, remis miercuri AGERPRES.

* Numărul insolvențelor nou deschise în 2013 a crescut cu 5% față de anul precedent, ajungând la 26.372, iar pentru acest an se așteaptă majorări și mai mari, de până la 10%, dacă nu va fi modificată legislația din domeniu, arată un raport al companiei de consultanță Coface.

* Banca Comercială Română (BCR) a vândut, în decembrie 2013, peste 25 de kilograme de aur, cantitate care include aurul vândut pe bază de precomandă și aurul cu vânzare imediată la ghișeele băncii, au anunțat, miercuri, reprezentanți ai BCR.

* Directorul general al Romatsa, Aleodor Frâncu, și directorul de operațiuni al companiei, Bogdan Donciu, au solicitat eliberarea din funcție, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, surse din domeniu.

 

 

alternative text


Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

 

* Consiliul de Administrație al ROMATSA a decis delegarea atribuțiilor care revin funcției de director general al companiei către Valentin Cimpuieru, directorul departamentului tehnic-dezvoltare, au declarat, pentru AGERPRES, surse oficiale.

* Avionul implicat în accidentul aviatic din 20 ianuarie era asigurat la Omniasig, prin polițe de răspundere civilă față de terți și de asigurare de accidente a personalului navigant și a pasagerilor, au anunțat, miercuri, reprezentanții asigurătorului. Omniasig precizează că mai multe detalii vor putea fi stabilite pe măsură ce vor evolua investigațiile oficiale aflate în desfășurare.

* România va respecta termenele limită convenite cu FMI privind vânzarea participațiilor deținute de stat în companiile de utilități, numai în cazul în care condițiile vor permite vânzări de succes, a afirmat, miercuri, șeful Direcției de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu, transmite Bloomberg. Guvernul român caută să pregătească vânzarea unei participații majoritare la compania Electrica până la sfârșitul lunii iunie și a unei participații minoritare la Hidroelectrica până în iulie, le-a declarat jurnaliștilor Gabriel Dumitrașcu.

* Cu peste 65.000 de turiști care au vizitat România în 2013, Spania se află printre primele zece țări emițătoare de turiști, a declarat, miercuri, președintele Autorității Naționale pentru Turism, Răzvan Filipescu, la deschiderea Târgului Internațional de Turism FITUR, de la Madrid.

 

alternative text


Foto: (c) RUXANDRA CONSTANTINESCU / AGERPRES FOTO

 

* Fondul Proprietatea a a atras peste 1,2 miliarde de euro în investiții directe de portofoliu din partea investitorilor instituționali străini, în cei trei ani de la listarea pe Bursa de Valori București, a declarat miercuri Greg Konieczny, manager de Fond al Fondului Proprietatea.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară a aplicat, de la înființare și până la finalul anului trecut, 43 de amenzi în sectorul asigurărilor, în valoare de 782.000 de lei de lei, informează, miercuri, ASF.

2014-01-26 19:22:26
Vezi Continuarea 

Ponta: Parlamentarii PSD sunt pregătiți să revoteze legile blocate de Băsescu

Parlamentarii PSD sunt pregătiți să revoteze legile pe care președintele Traian Băsescu "le blochează", a precizat luni președintele PSD, premierul Victor Ponta, el solicitând Parlamentului rediscutarea acestora.

 

Foto: AGERPRES FLUX /LIVIU SOVA 


"Pregătim și sesiunea parlamentară, în care revotăm toate legile bune pentru România pe care, din păcate, președintele le blochează. Mă gândeam, ca să fim siguri că promulgă legile, să le autentificăm la notariatul Ioanei Băsescu. Dar dacă nu avem această posibilitate, le revotăm în Parlament. Important este să intre în vigoare, fiindcă este vorba de legi importante", a declarat Ponta, în debutul ședinței Biroului Permanent al PSD.

Premierul a explicat că una dintre legile transmise Parlamentului spre reexaminare de către șeful statului este cea privind parteneriatul public privat, despre care spune că este necesară pentru implementarea unor proiecte importante.

2014-01-20 13:04:04
Vezi Continuarea 

Ponta: Până în 2017 statul român nu va da niciun ban pentru autostrada Comarnic-Brașov

Premierul Victor Ponta a declarat joi că până în anul 2017 statul român nu va da nici un ban pentru autostrada Comarnic-Brașov și a adăugat că, până acum, România a greșit în acest tip de proiecte și nu constructorul.

 

Foto: AGERPRES FLUX /LIVIU SOVA

 

"Eu cred că până acum precedentele încercări au eșuat în primul rând din cauza României, nu din cauza constructorului. Doi, nu există o garanție mai puternică — o spun pe înțeles, nu o spun juridic, cum ar spune-o domnul Șova, o spun pe înțelesul nostru, al tuturor — decât faptul că până în 2017, când e gata autostrada, statul român nu dă niciun ban. Sigur, o să facem doar exproprierile, dar exproprierile nu sunt scumpe pentru că nu trec prin zona intravilană.(...) Dar, repet, pe înțelesul tuturor, atât timp cât nu primesc niciun leu de la statul român până nu termină autostrada, dați-vă seama că e cel mai mare interes al lor, ca și al nostru, să o termine ca să le dăm banii.(...) Deci, nu se mai întâmplă ca la Iordache când am dat banii și a plecat cu banii. Aici ei construiesc, cumva, din banii lor, ca să fie foarte clar. Deci cred că au mai mare interes decât statul român să termine construcția să putem să le dăm banii", a declarat premierul, întrebat ce garanții oferă două dintre companiile prezente în consorțiul Vistrad, respectiv Aktor și Vinci, că autostrada va fi construită.

El a dat asigurări că de data aceasta concesiunea va funcționa, având în vedere documentele ce stau la baza proiectului.

2014-01-16 14:04:00
Vezi Continuarea 

Constantin Niță (PSD): Anul 2014 va fi un an agitat din punct de vedere politic

Anul 2014 va fi un an agitat din punct de vedere politic pentru că vor fi două rânduri de alegeri, europarlamentare și prezidențiale, care vor provoca multă emoție în primul rând la nivelul partidelor politice, dar și în rândul populației, susține social-democratul Constantin Niță.

 

(Foto: AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR)

 

"Eu am credința că PSD va fi cel care va triumfa în aceste alegeri pentru că s-a dovedit încă o dată că noi suntem cei care reparăm ce au stricat alții", a declarat sâmbătă președintele organizației județene a PSD Brașov și ministru delegat pentru Energie.

În ceea ce privește proiectele pe care le are în vedere pentru Brașov în anul următor, Constantin Niță a făcut referire la construcția unui stadion municipal, electrificarea localităților care în prezent nu beneficiază de energie electrică, investiții în infrastructura de drumuri din județ, precum și demararea lucrărilor de construcție la tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov.

"Am în vedere construcția unui stadion municipal cu 25.000 de locuri. Probabil că în acest an vom lua toate aprobările pentru începerea acestui obiectiv extrem de important pentru Brașov. Așa cum știți mai avem localități neelectrificate în județ, una dintre ele fiind Holbav, dar sper ca anul viitor și locuitorii de aici să aibă energie electrică. Apoi va trebui să mutăm linia de înaltă tensiune de la Ghimbav pentru că trece aproape prin mijlocul orașului. De asemenea vom promova o hotărâre de Guvern pentru transformarea DJ 104 Șercaia-Hoghiz în drum național pentru a putea fi reparat, dar și construcția drumului Râșnov-Zărnești.

2013-12-21 14:43:47
Vezi Continuarea 

Brașov: 2013 a fost cel mai greu an de când sunt eu primar, susține Scripcaru

2013 a fost cel mai greu an de când este primar al Brașovului, din 2004, a declarat marți, într-o conferință de presă, George Scripcaru. "Anul 2013 a fost un an complicat, un an foarte greu din toate punctele de vedere, cu foarte multe efecte în plan instituțional, financiar, bugetar, economic, social, sportiv sau alt domeniu de activitate.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /BOGDAN BARBULESCU (C)

 

De când sunt eu primar al Brașovului, din 2004, acest an a fost cel mai greu, cu foarte multe probleme de ordin bugetar care au influențat toate celelalte domenii de activitate. Este primul an pe care îl încheiem cu un deficit bugetar de peste 5 milioane de lei", a afirmat Scripcaru.

El a spus că se așteaptă ca 2014 "să fie și mai complicat ca anul acesta, poate și mai greu, cu mari probleme financiare".

"Cu toate greutățile, vom continua investițiile aflate în derulare, dar le avem în vedere și pe cele care abia au început — cum sunt parcările din Poiana Brașov și de la Spitalul Militar sau Centrul de Afaceri de lângă Institutul de Cercetare pentru Cartof și Sfecla de Zahăr, dar să găsim și soluții pentru a funcționa în continuare așa cum trebuie să funcționeze un oraș turistic ca Brașovul. O să vedem dacă putem să accesăm niște împrumuturi de trezorerie sau din altă parte pentru a cofinanța partea noastră pentru proiectele europene. Este o soluție la care mă gândesc", a spus primarul.

2013-12-17 16:23:16
Vezi Continuarea