Home »

DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea actorului de comedie Puiu Călinescu (16 mai)

DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea actorului de comedie Puiu Călinescu (16 mai)

DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea actorului de comedie Puiu Călinescu (16 mai)
 

Actorul de comedie Puiu Călinescu (Alexandru Călinescu) s-a născut la 21 iunie 1920 în Bucureşti, în cartierul Griviţa, conform www.imdb.com. A fost fiul actorului Jean Tomescu, potrivit site-ului www.teatrultanase.ro.

Succesul său s-a datorat în special grimaselor din scenete, dar şi talentului de a interpreta personajele într-un mod original, notează CineMagia - www.cinemagia.ro.

Este crescut de mama sa, muncitoare într-o fabrică de ţigarete. După decesul prematur al acesteia, este îngrijit de bunica maternă. Şi-a început cariera jucând în "revistele" de cinematograf ce prefaţau cândva, în sălile de cinema, proiecţia unui film, menţionează site-ul http://aarc.ro ("All About Romanian Cinema"), revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România.

 

Puiu Călinescu pe scena Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”, Bucureşti, 26 februarie 1986.

 

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / AGERPRES FOTO / ARHIVA  ISTORICĂ


Din 1948 a intrat în trupa Teatrului "Constantin Tănase", care l-a consacrat şi căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârşitul vieţii. Şi-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite ("Un băiat de zahăr ars", "Trăsnitul meu drag", "Idolul femeilor" etc.), al căror protagonist a fost timp de zeci de ani. Creator al unui personaj unic, a fost actor de comedie prin vocaţie, declanşând râsul doar la simpla sa apariţie.

Dintre spectacolele "one-man show" merită amintite: "Sonatul lunii", "Frumosul din pădurea... zăpăcită", "Eu vă fac să râdeţi!", "E nemaipomenit!", "Omul care aduce râsul", "Bărbatul fatal", "Superman", "O seară la Boema".

 

 


A apărut în numeroase scenete la teatru şi la televiziune: "Azilul MacFerlan", "Fără mănuşi", "Şi Ilie face sport", "Cer cuvântul!", "Un băiat iubeşte o fată", "Ca la Revistă", "Pagini alese din Revista de altădată", "Nicuţă... la Tănase", "Femei... femei... femei...", "Restaurant de lux", "Uimitoarele aventuri ale lui Spirache", "Magazin de stat", "Bimbirică", "Nu servim în stare de ebrietate!", "În gară", "Inspecţie", "Ora de gimnastică", "Bujor al 12-lea", precizează site-ul www.teatrultanase.ro.

Din filmografia actorului fac parte peliculele: "Şofer de mare viteză" (1955), "Directorul nostru" (1955), "O poveste obişnuită... o poveste ca în basme" (1959), "O zi pierdută" (1960), "Celebrul 702" (1961), "S-a furat o bombă" (1962), "Sub cupola albastră" (1962), "Vacanţă la mare" (1962), "Un surâs în plină vară" (1963), "De-aş fi... Harap Alb" (1965), "Corigenţa domnului profesor" (1966), "Faust XX" (1966), "Împuşcături pe portativ" (1967), "Balul de sâmbătă seară" (1967), seria "Brigada Diverse" (1970, 1971), "Informaţii gară" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Serenadă pentru etajul XII" (1976), "Nea Mărin miliardar" (1979), "Expresul de Buftea" (1979).

 

 


A scris pentru televiziune scurtmetrajele "La un restaurant de lux" (1994) şi "Informaţii-gară" (1971), arată CineMagia - www.cinemagia.ro.

"Pentru mine râsul este o condiţie a vieţii. Cred că biata mama s-a gândit ca eu să fiu de 'râsul lumii'. Există şi oameni mai acri, mai închişi, mai mofluzi, iar eu îmi fac o datorie să îi fac să râdă... Eu cred că am să râd şi pe lumea cealaltă, acolo, în Cosmos", spunea Puiu Călinescu într-un interviu, citat pe site-ul Teatrului Tănase.

 

 


Actorul Puiu Călinescu a murit la 16 mai 1997, pe un pat de spital, la "Floreasca", spunându-le bancuri asistentelor medicale care îl îngrijeau, până în ultima clipă.

AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, Cristian Anghelache, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)

2022-05-16 09:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!