Home »

Zilele Filmului Polonez - program itinerant în opt orașe din România și Republica Moldova

Zilele Filmului Polonez - program itinerant în opt orașe din România și Republica Moldova

 

Institutul Polonez din București aduce în opt orașe din țară și Republica Moldova, în perioada 27 martie - 6 aprilie, în cadrul Zilelor Filmului Polonez, patru filme noi, produse în 2011 și 2012, care, prin tematica lor diferită, prezintă aspecte diverse ale solidarității.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

Potrivit unui comunicat al organizatorilor remis joi AGERPRES, cele patru pelicule au fost prezentate în toamna anului trecut, în ediția a 9-a a Zilelor Filmului Polonez, desfășurată în paralel la București și la Chișinău. Proiecțiile lor s-au bucurat de cea mai mare apreciere în rândul publicului din cele două capitale și de aceea au fost selecționate pentru prezentarea lor itinerantă în cele opt orașe — Galați — 27-30 martie la Muzeul de Artă Vizuală, Brașov — 28-29 martie la Centrul Multicultural — Universitatea Transilvania, Cluj-Napoca — 3-6 aprilie la Cinema Victoria, Iași — 3-6 aprilie la Casa de Cultură a Municipiului Iași "Mihai Ursachi", Oradea — 3-6 aprilie la Universitatea Creștină Partium, Târgu Mureș — 3-6 aprilie la Cinema Arta, Timișoara — 3-6 aprilie la Biblioteca Centrală Universitară "Eugen Todoran", și la Bălți, în Republica Moldova — 3-6 aprilie la Aula Universității de stat "Alecu Russo".

Filmele abordează subiecte importante pentru polonezii de astăzi: schimbările economice și sociale din ultimii ani și influența acestora asupra vieții familiilor poloneze, precum și memoria rezistenței împotriva sistemului comunist. Cele patru filme vorbesc, fiecare în felul lui, despre solidaritate — cea umană și cea scrisa cu marele 'S'—, mișcarea care a învins regimul totalitar. Peliculele alese prezintă noile direcții în cinematografia poloneză actuală, tehnici și metode moderne de regie și montaj și arată conexiunea regizorilor tineri cu vechii maeștri ai Școlii Poloneze de Cinematografie: Wajda, Kie?lowski și Zanussi.

Institutul Polonez din București funcționează din anul 2001. Misiunea lui principală este diplomația publică și culturală, adică promovarea imaginii Poloniei în România și Republica Moldova prin organizarea de evenimente deschise publicului larg. În decursul celor 13 ani de existență și-a câștigat reputația unei instituții dinamice și creative. A adus în România și Moldova cele mai mari nume ale culturii poloneze, neuitând totodată de colaborarea cu tinerii artiști. Toate evenimentele Institutului Polonez din București sunt organizate în colaborare cu partenerii locali și cei din Polonia.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Antonia Niță)

2014-03-27 14:40:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!