Home »

Proiectul Organizației Salvați Copiii - 'Alegeri sănătoase' - poate deveni program național

Proiectul Organizației Salvați Copiii - 'Alegeri sănătoase' - poate deveni program național

 

Proiectul "Alegeri sănătoase" desfășurat de Organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog și Asociația ''Școala pentru Sănătate'', în București și în alte zece județe ale țării, poate deveni un program la nivel național, a afirmat, sâmbătă, ministrul Educației, Remus Pricopie.

Foto: (c) Simion MECHNO/ AGERPRES FOTO

"Sperăm ca într-o fază a doua să extindem acest proiect astfel încât să devină un program național pe care să îl promovăm an de an. În zona științelor educației există agenți de formare pe diferite grupe de vârstă pentru copii. Școala este un astfel de agent (pentru copii cu vârste între 6-12 ani), apoi grupul este un formator (12-14 ani), iar după 14 ani intervin canalele media ca agent de formare. Primul agent de formare este, însă, familia. Dacă ne interesează o educație sănătoasă a copiilor noștri, toți care reprezintă agenți de formare trebuie să fie responsabili", a susținut Pricopie, la evenimentul de lansare a proiectului "Alegeri sănătoase".

Ministrul a precizat că a venit la eveniment însoțit de fiica lui care a luat parte la unul dintre cursurile organizate în cadrul proiectului, adăugând că este foarte important ca părinții, cadrele didactice și experții, inclusiv cei din domeniul nutriției, să conlucreze pentru sănătatea emoțională și fizică a copiilor.

"Acest proiect este foarte important pentru că atunci când vorbim despre educația copiiilor trebuie să nu ne gândim doar la teste la matematică, la română sau la alte materii, dar și la sănătatea copiilor și la a-i învăța ce înseamnă riscurile. Unele riscuri pot apărea chiar în familie. În SUA, dacă se consumă alcool în fața copiilor, se consideră infracțiune. La noi, ne întrebăm de ce din în ce mai mulți copii consumă alcool, dar nu ne gândim că ei aproape zilnic sunt confruntați cu un astfel de comportament în familie. În programele școlare se predau multe lucruri, dar pe aceste subiecte nu facem niciodată suficient. De aceea programele extrașcolare pregătite cu experți, doctori, profesori sunt utile. Ele tratează teme pe care trebuie să le discutăm și să le avem în vedere pentru că altfel, dacă aceste lucruri nu sunt asigurate (sănătatea și confortul psihologic al copilului), performanța copiilor nu are cum să fie bună la școală", a subliniat ministrul.

La rândul său, eurodeputatul Daciana Sârbu, fondatoarea Asociației "Școala pentru Sănătate", a afirmat că acest proiect are toate șansele să cunoască un succes real și să fie extins la nivel național.

"Eu văd acest proiect ca unul pilot, care ar putea, în România, să determine cadrele didactice, părinții de a lucra împreună pentru a elabora o platformă pentru educația copiiilor. Nu mă refer neapărat la introducerea în programa școlară a unui curs de nutriție, asta ar fi ușor. Noi ne dorim să încurajăm educatorii să lucreze cu părinții. Dacă de mici mănâncă sănătos, fac sport, mai târziu e mult mai ușor să continue să facă aceste lucruri. Sportul este foarte important fiindcă oferă copiilor disciplină, capacitatea de organizare, dar și ocuparea timpului în mod benefic. Alternativa sportului este soluția, din punctul meu de vedere, ca părinte și nu numai, (pentru multe dintre problemele cu care se confruntă copiii — n.r.). (...) Acest proiect poate fi un succes și a început cu dreptul. Noi, în continuare, vom face parte din acest proiect și sper că vom avea rezultate de care copiii noștri să beneficieze", a declarat Daciana Sârbu.

Președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a arătat că de proiectul "Alegeri sănătoase"vor beneficia în jur de 8.000 de copii din București, Argeș, Timiș, Vaslui, Suceava, Neamț, Hunedoara, Brașov, Caraș Severin, Dolj și Mureș, acesta desfășurându-se cu participarea a peste 70 de profesori și voluntari.

"Programul 'Alegeri sănătoase' își propune să sprijine dezvoltarea unei culturi școlare în care sănătatea copilului, fizică și emoțională, să devină o valoare transpusă în conținuturi, competențe și activități specifice, destinate copiilor din toate ciclurile de școlarizare, implementate de voluntari peer-educatori, de cadre didactice, de asistente medicale și medici școlari. Prin intermediul acțiunilor educaționale, proiectul își propune deopotrivă să contribuie la creșterea gradului de conștientizare și informare a copiilor și a adulților cu privire la drepturile copiilor la sănătate, educație, protecție, precum și la nevoia schimbării de atitudini și mentalități ale adulților cu privire la copil și drepturile sale", a declarat aceasta.

Gabriela Alexandrescu a atras, totodată, atenția asupra rezultatelor îngrijorătoare ale ultimului studiu publicat de către Organizația Mondială a Sănătății cu privire la sănătatea copiilor români în mediul școlar, "Health Behaviour of School Aged Children".

Potrivit studiului, 26% dintre băieți și 11% dintre fetele din România au fumat prima țigară înainte de 13 ani; 19% dintre băieți și 11% dintre fete au consumat pentru prima dată alcool înainte de a împlini 11 ani; 12% dintre adolescenții români fumează cannabis; 17% dintre fete și 48% dintre băieți au avut primul contact sexual înainte de vârsta de 15 ani. Dintre aceștia, doar 9% au folosit mijloace de protecție.

Studiul mai evidențiază și faptul că 53% dintre copiii români nu servesc micul dejun, situația fiind mai alarmantă la fete, care tind să fie nemulțumite de aspectul lor fizic începând cu vârste foarte fragede.

"Mai mult de 1/4 din adolescenții de 13 ani sunt nemulțumiți de corpul lor. Chiar dacă doar o minoritate de copii și adolescenți apelează la strategii considerate potențial periculoase sau 'extreme' (abstinență de la mâncat de 24 de ore, pastile pentru slăbit, autoinducerea vomei), acestea trebuie puternic combătute, reprezentând un risc crescut pentru sănătatea copiilor. Totuși, remarcăm procentul surprinzător de mare al copiilor de 11 ani care se angajează în aceste comportamente extreme — 16-18%", se arată în raportul amintit.

AGERPRES/ (A — autor: Cătălina Barbu, Georgiana Tănăsescu)

2014-03-29 15:29:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!