Home »

Covasna: Documente inedite despre Revoluția pașoptistă, prezentate la Sfântu Gheorghe

Covasna: Documente inedite despre Revoluția pașoptistă, prezentate la Sfântu Gheorghe

 

Cercetări documentare inedite despre Revoluția de la 1848, din perspectiva istoriografiei românești, au fost prezentate marți, în cadrul unui simpozion organizat la Sfântu Gheorghe de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, la care au participat istorici, muzeografi, arhiviști, profesori și preoți din București, Cluj, Mureș, Prahova, Brașov, Bistrița, Harghita și Covasna.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

Specialiștii prezenți au punctat în mod special consecințele pe care evenimentele de la 1848 le-au avut asupra românilor din sud-estul Transilvaniei.

'Lucrările prezentate la simpozion, prin noutatea informației, prin acuratețea realizării științifice, prin mesajul lor, se situează în prim planul demersurilor oneste ale istoriografiei românești de a reconstitui o perioadă importantă a istoriei Transilvaniei. Pentru societatea științifică românească, pentru publicul larg, noile cercetări aduc o mare bogăție de informație despre diferitele aspecte mai puțin cunoscute și sensibile ale Revoluției pașoptiste și ale ecourilor ei până în zilele noastre', precizează într-un comunicat de presă, directorul Centrului, dr. Ioan Lăcătușu.

Participanții la simpozion și-au exprimat nemulțumirea față de 'falsificarea' istoriei de către mediile maghiare, care refuză să recunoască și să-și asume trecutul.

'Continuarea, din partea maghiară, a situării într-o istorie imaginară, cu omisiuni esențiale asupra atrocităților comise de secui și maghiari împotriva românilor la 1848, cultivarea cu mare pompă doar a memoriei câtorva martiri secui pedepsiți de imperiali în 1849, în timp ce nu se manifestă nicio raportare cu pietate față de numeroasele victime românești la Revoluția pașoptistă, seamănă mai mult cu o sfidare a românilor decât un act de pioșenie. De aceea este imperios necesar ca, mai cu seamă în județele Covasna, Harghita și Mureș, să se ridice monumente care să cinstească memoria jertfelor românești, un act de dreptate istorică, ocultată până în prezent de vitregiile vremilor', se arată în documentul citat.

Comunicările științifice prezentate în cadrul simpozionului vor fi editate în publicațiile Centrului European de Studii. Evenimentul, organizat în colaborare cu Liga Cultural-creștină 'Andrei Șaguna', a avut loc în avanpremiera zilei de 15 martie, când comunitatea maghiară din Transilvania sărbătorește Ziua maghiarilor de pretutindeni, ce marchează din punct de vedere istoric izbucnirea Revoluției pașoptiste în Ungaria, devenită un simbol al libertății.

AGERPRES / (AS — autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frățilă)

2014-03-11 17:48:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!