Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 3 iunie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 3 iunie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 3 iunie
 

Ortodoxe
Sf. Mc. Luchilian, Ipatie şi Paula fecioara

Greco-catolice
Sf. m. Lucilian şi Paula cu fiii lor

Romano-catolice
Ss. Carol Lwanga şi îns., m.


Sfântul Mucenic Luchilian şi cei împreună cu el sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 3 iunie.

Sfântul Luchilian a trăit în timpul împăratului Aurelian (270-275), a locuit aproape de Nicomidia şi a fost slujitor într-un templu păgân.

S-a creştinat către bătrâneţe şi a devenind propovăduitor al adevărului evanghelic: "El arăta şi celorlalţi păgâni deşertăciunea şi pierzarea necurăţiei idolilor şi-i povăţuia spre mântuire, aducându-i la Hristos Dumnezeul nostru cu învăţăturile sale, fiind multora chiar chip de întoarcere către Dumnezeu" (Vieţile Sfinţilor).

A fost prins şi adus la judecată înaintea prefectului Nicomidiei, Silvan. În faţa autorităţilor a mărturisit că este creştin. A fost bătut şi apoi aruncat într-o temniţă unde se mai aflau patru tineri, închişi pentru Hristos. Aceştia se numeau Ipatie, Paul, Dionisie şi Claudiu.

Au fost duşi cu toţii la Bizanţ unde au fost condamnaţi la moarte, tinerii prin decapitare, iar bătrânul Luchilian a fost spânzurat pe o cruce. O tânără creştină, pe nume Paula, care îi îngrijise în timpul drumului şi în perioada detenţiei, iar după moarte le-a îngropat trupurile, a fost prinsă de autorităţi, torturată şi decapitată în acelaşi loc cu cei pe care îi slujise. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Daniel Olteanu)

2019-06-03 05:29:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!