Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 mai
 

Ortodoxe
Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, şi Gherman, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice
Sf. ep. Epifanie; Sf. Gherman al Constantinopolului

Romano-catolice
Ss. Nereu şi Ahile, m.; Pancraţiu, m.


Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 12 mai.

Sfântul Mucenic Ioan s-a născut în Ţara Românească în secolul al XVII-lea, într-o familie de creştini nobili şi bogaţi. Dar, în urma unei revolte împotriva turcilor din anul 1662, Sfântul Ioan a fost luat ostatec de turci. Apoi a fost cumpărat de un soldat păgân, care l-a legat de un copac şi l-a bătut mult. Zdrobit de ruşine şi de durere, l-a omorât pe păgân.

Legat de ceilalţi, Sfântul Ioan a fost dus la Constantinopol şi dat ca rob văduvei ostaşului. Aceasta s-a oferit să-i fie soţie dacă se leapădă de credinţa creştină. Încercările ei de a-l întoarce de la Hristos şi de a-l trece la legea mahomedană au rămas însă zadarnice. Atunci femeia l-a pârât autorităţilor ca să fie pedepsit pentru că i-a ucis soţul.

Tânărul Ioan a fost aruncat în temniţă şi supus la chinuri şi în cele din urmă spânzurat, în ziua de 12 mai 1662 (sau 1665), trupul fiindu-i tăiat bucăţi şi aruncat în apele Bosforului.

Martiriul lui i-a impresionat pe cei care au asistat la evenimente, iar unul dintre aceştia, învăţatul grec Ioan Cariofil, i-a scris viaţa şi pătimirile. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; https://basilica.ro)

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Suzana Cristache Drăgan)

2022-05-12 07:30:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!