Home »

Ziua mondială a comerţului echitabil

Ziua mondială a comerţului echitabil

Ziua mondială a comerţului echitabil
 

Ziua mondială a comerţului echitabil se celebrează în acest an la 11 mai. Iniţiată de Organizaţia Mondială a Comerţului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) Ziua mondială a comerţului echitabil se sărbătoreşte anual, în a doua sâmbătă a lunii mai.

Comerţul echitabil (fair trade) presupune un parteneriat comercial, bazat pe dialog, transparenţă şi respect, care urmăreşte creşterea echităţii în comerţul internaţional, potrivit site-ului dedicat zilei wfto.com. Obiectivul acestui eveniment este punerea în discuţie a unei probleme de importanţă majoră, în societatea contemporană globală, care implică atât producătorii cât şi distribuitorii produselor, dar mai ales consumatorii: mişcarea fair trade.

Conceptul fair trade desemnează o mişcare socială şi economică ce apără drepturile producătorilor şi urmăreşte să echilibreze sumele ce le revin acestora din vânzarea produselor, în comparaţie cu profiturile realizate de distribuitori. Conceput, ca un demers alternativ pentru combaterea la nivel internaţional a sărăciei şi a nedreptăţii sociale, se preocupă în principal de asigurarea unui preţ corect pentru producătorii din ţările în curs de dezvoltare. Prin intermediul comerţului echitabil, producătorii deţin un control mai mare asupra muncii lor.

Organizaţia Mondială a Comerţului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) este o reţea la nivel mondial de organizaţii care reprezintă lanţul de aprovizionare fair trade. Operează în peste 75 de ţări din lumea întreagă. Milioane de producători şi comercianţi, întreprinderi şi factori de decizie, organizaţii de susţinere şi voluntari au contribuit la creşterea substanţială a comerţului echitabil la nivel global. WFTO cuprinde membrii reprezentând întregul lanţ, de la producţie la comercializare. Membrii sunt producători, reprezentanţi ai unor cooperative şi asociaţii, companii de export şi import, retaileri naţionali şi regionali, instituţii financiare.

AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

 Sursa foto: Trade Aid New Zealand/Facebook.com

2019-05-11 07:30:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!