Home »

Brașov: Șase produse tradiționale din pește au primit certificate de atestare

Brașov: Șase produse tradiționale din pește au primit certificate de atestare

 

Șase produse ale unei companii din localitatea brașoveană Halchiu, care au ca ingredient peștele dintr-o arie naturală protejată Sit Natura 2000 și Sit Ramsar, au fost recunoscute ca produse tradiționale, primind certificatele de atestare în acest sens.

Foto: (c) Paula NEAM"U/AGERPRES ARHIVĂ

Este vorba despre Baghetă Pescărească — Delta din Carpați Doripesco, Salată de Icre de Crap — Delta din Carpați Doripesco, Salată de Icre Ardelenească — Delta din Carpați Doripesco, Păstrăv Ardelenesc — Delta din Carpați Doripesco, Pastramă Pescărească — Delta din Carpați Doripesco și Batog Afumat — Delta din Carpați Doripesco.

"Pe lângă aceste produse pentru care am obținut atestarea, am depus documentația pentru a obține Denumirea de origine protejată (DOP), pentru produsul Novac afumat din "Țara Bârsei" și așteptăm ca, în cel mai scurt timp, să obținem și această atestare. O parte dintre produsele noastre se exportă în Germania și în Franța, iar în România produsele se găsesc în marile supermarketuri, dar și în cele șase magazine proprii, trei restaurante cu specific pescăresc și șase pescării", a precizat pentru AGERPRES Ruxandra Coc, director de dezvoltare în cadrul companiei brașovene.

Delta din Carpați Doripesco reprezintă o arie naturală protejată Sit Natura 2000 și Sit Ramsar. Peștele folosit la prepararea produselor este crescut în complexele piscicole aflate în custodia firmei, se transportă viu, în hidrobioane, către secția de procesare, unde ajunge în maxim o oră. În plus, de la recepție și până la obținerea produselor finite, nu se depășesc 72 de ore, asigurându-se prospețimea, siguranța și calitatea produsului finit, a mai precizat sursa citată.

La finalul anului trecut a fost adoptat și publicat în Monitorul Oficial ordinul privind produsele tradiționale, cu formularul prin care producătorii pot solicita includerea în Registrul Național al Produselor Tradiționale, urmând apoi să primească un atestat pentru produsele recunoscute ca încadrându-se în cerințele actului normativ. După apariția actului normativ, toți producătorii care dețineau atestate de produse tradiționale au intrat într-un proces de reevaluare a acestora.

Produs tradițional înseamnă produs obținut din materii prime din zona de producție și care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, cu excepția celor naturali, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și /sau de prelucrare, și un procedeu tehnologic tradițional, și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

AGERPRES/(AS-autor: Jana Pintili, editor: Diana Dumitru)

2014-06-23 14:07:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!