Home »

MAE: Există un "risc serios" de exercitare a votului multiplu în străinătate

MAE: Există un "risc serios" de exercitare a votului multiplu în străinătate

 

Ministerul Afacerilor Externe semnalează faptul că există un "risc serios" de exercitare a votului multiplu în străinătate întrucât, ca urmare a deciziei BEC potrivit căreia cetățenii din străinătate pot vota la toate secțiile de votare din lume și pe baza cărții de identitate, este posibil să nu fie suficiente timbre autocolante care să fie aplicate pe acest document de identitate.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

MAE amintește că pe 29 octombrie, Biroul Electoral Central (BEC) a decis că cetățenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în străinătate vor putea vota, pe lângă documentele anunțate anterior, și pe baza cărții de identitate, cărții de identitate electronice, cărții de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

În consecință, precizează MAE într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES, pe baza cărții de identitate se va putea vota în oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate, în condițiile în care o decizie anterioară a BEC stabilea că pe baza acestui document se poate vota în străinătate numai în secțiile de votare organizate în statele UE și alte state care permit intrarea pe teritoriul lor cu cartea de identitate.

Ministerul Afacerilor Externe apreciază că decizia BEC din 29 octombrie generează "o serie de consecințe cu potențial impact negativ asupra securității votului".

Sursa citată precizează că după decizia BEC din 15 septembrie care stipula că se poate folosi la vot cartea de identitate doar în statele UE și cele care permit accesul pe baza acestui document, MAE a trimis la toate secțiile de votare respective tot stocul disponibil de timbre autocolante cu însemnul "Votat" care se aplică pe cartea de identitate după exercitarea votului.

"Menționăm că, în prezent, MAE nu dispune de alte timbre autocolante care să fie distribuite. (...) Referitor la aceste aspecte, MAE a sesizat, încă din seara zilei de 29 octombrie, Biroul Electoral pentru Străinătate (BES) printr-o întâmpinare oficială. Tot în seara zilei de 29 octombrie, MAE a solicitat Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numărului de timbre autocolante în vederea distribuirii de urgență către secțiile de votare din străinătate care, la acest moment, nu au în dotare timbre autocolante", arată comunicatul amintit.

Instituția avertizează că, în aceste condiții, există riscul "foarte ridicat" ca timbrele să nu poată ajunge în timp util la secțiile de votare din străinătate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie să aplice aceste timbre în cazul votului pe bază de carte de identitate.

"Ministerul Afacerilor Externe semnalează public existența unui risc serios de exercitare a votului multiplu în străinătate, ceea ce poate duce la vicierea gravă a corectitudinii întregului proces electoral. MAE solicită instrucțiuni clare de la BEC cu privire la modul în care se va proceda în acele secții de votare din străinătate la care, pe fondul deciziei BEC menționate, emisă cu numai trei zile înainte de ziua votării, nu vor putea fi furnizate în timp util timbrele autocolante necesare", adaugă sursa menționată.

MAE susține că a luat toate măsurile care țin de competențele sale pentru desfășurarea în condiții de corectitudine și securitate a votului în străinătate și că va acționa în continuare pentru asigurarea corectitudinii depline a procesului electoral în străinătate.

AGERPRES/(AS — autor: Cătălin Alexandru, editor: Antonia Niță)

2014-10-30 13:15:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!