Home »

Antifraudă au verificat vineri balastierele; miercuri şi joi au controlat marile centre engros de legume şi fructe

Antifraudă au verificat vineri balastierele; miercuri şi joi au controlat marile centre engros de legume şi fructe

Antifraudă au verificat vineri balastierele; miercuri şi joi au controlat marile centre engros de legume şi fructe
 

Echipele de la Antifraudă au verificat vineri balastierele, după ce miercuri şi joi au controlat marile centre engros de legume şi fructe, a declarat, vineri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Miercuri, joi şi astăzi, când avem această conferinţă de presă, se desfăşoară nişte acţiuni foarte ferme ale Antifraudei. Miercuri şi joi au avut loc acţiuni la comercianţii care importă, fac achiziţii intracomunitare de legume - fructe şi distribuie engros. Am mers efectiv în marile centre de furnizare engros. Pentru că mie mi se pare normal să mă duc acolo unde vin tirurile noaptea, dimineaţa sunt gata vândute, nu a venit nimeni să-i controleze, nu mai face nicio factură fiscală. Şi acolo s-au dus inspectorii fiscali în toată ţara. Exact doar la distribuitorii engros. A fost o acţiune foarte bună. De exemplu în data de 18 au fost verificaţi 294 de contribuabili, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 1,348 milioane de lei, amenzi şi confiscări, 210 amenzi în valoare de 1,295 milioane de lei. A fost confiscat numerar în valoare de 52.561 de lei. Sunt rezultate mergând acolo unde se produce marea evaziune fiscală, iar astăzi când suntem în această conferinţă de presă, în toată ţară, echipele de la Antifraudă s-au dus la balastiere", a afirmat Lucian Ovidiu Heiuş.

El a menţionat că la balastiere este un punct unde există un risc fiscal mare şi unde se produce evaziune fiscală. În context, preşedintele ANAF a spus în cadrul conferinţei de presă că trebuie ţintită marea evaziune.

"Să te duci la marile companii, să te duci acolo unde într-adevăr se face marea evaziune. Acolo trebuie să acţionăm corect, cu etică şi cu profesionalism, acolo trebuie să mergem. (...) Nu mai vreau cineva să reclame că ANAF s-a dus şi, nu ştiu, la o tanti care vindea pătrunjel la colţul străzii, să plângă şi să facă un infarct, dar în schimb să închidă ochii când trece tirul încărcat cu marfă adusă de nu ştiu pe unde. Sau nu se duce noaptea în piaţa de flori, când se descarcă tirurile întregi, dar te duci dimineaţa sau la prânz la cineva care vinde trei lalele, dar ai uitat să-l prinzi pe ăla care a adus trei tiruri de lalele", a spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Conform unui comunicat al instituţiei, demersurile de inspecţie fiscală din prima parte a anului au vizat prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, dar şi utilizarea noilor competenţe de efectuare a verificării documentare ca formă de control fiscal. Astfel, în primele 4 luni ale anului, structurile de inspecţie fiscală din cadrul ANAF au realizat un număr de 11.547 controale fiscale, vizând atât persoane fizice, cât şi persoane juridice. În urma acestor controale s-au stabilit sume suplimentare în valoare de 1.181.553.059 lei, dintre care 1.073.820.930 lei rezultate în urma inspecţiilor şi 107.732.129 lei rezultate în urma verificărilor documentare.

Totodată, în ceea ce priveşte activitatea de control a inspectorilor antifraudă, în perioada ianuarie-aprilie 2022, aceasta a vizat 8.876 contribuabili, fiind cuantificate/estimate implicaţii fiscale (reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte impozite) şi aplicate sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în sumă totală de 303.959.562 lei.

Potrivit ANAF, au fost dispuse suspendări de activitate la un număr de 136 contribuabili, din care 119 contribuabili pentru abateri de la prevederile legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (107 suspendări pentru nedotare AMEF; 12 suspendări pentru neutilizare AMEF) şi 17 contribuabili pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 227/2015.

Totodată, au fost înaintate parchetelor specializate 65 sesizări penale, valoarea prejudiciilor însumând 188.108.667 lei, iar pentru asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate, au fost dispuse 32 măsuri asigurătorii în sumă de 19.719.726 lei.

În perioada ianuarie-aprilie 2022, au fost finalizate 499 acţiuni de verificare documentară. Pentru 377 entităţi au fost emise decizii de impunere, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 121.371.399 lei; pentru 5 entităţi au fost emise dispoziţii de măsuri; pentru 82 entităţi - procedura de verificare documentară a încetat fără niciun alt demers ulterior (în cazul a 8 entităţi, în timpul verificării documentare, au fost depuse declaraţii fiscale/ achitate creanţe în valoare totală de 438.771 lei); pentru 35 entităţi - procedura de verificare documentară a încetat cu propunere de iniţiere a unei alte proceduri de control (control antifraudă sau verificare documentară la o altă entitate).

Veniturile încasate din amenzile aplicate şi valorificarea bunurilor confiscate de către inspectorii antifraudă, în perioada ianuarie-aprilie 2022, se ridică la 6.720.989 lei (sume evidenţiate în contul 35.01.01.01 Venituri din amenzi şi alte sancţiuni aplicate de Direcţia generală antifraudă fiscală şi, respectiv 1.114.946,55 lei (sume evidenţiate în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului").

Urmare acţiunilor de control desfăşurate de către inspectorii DGAF, în primele patru luni au fost achitate/declarate de către contribuabili la bugetul general consolidat al statului obligaţii fiscale în valoare de 16.163.478 lei (din sume estimate în PV de control întocmite de inspectorii DGAF).

AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

2022-05-20 14:00:01
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!