Home »

Tăcerea procurorilor în scandalul implicării Procurorului General Augustin Lazăr în aparatul de represiune anti-comunistă

Tăcerea procurorilor în scandalul implicării Procurorului General Augustin Lazăr în aparatul de represiune anti-comunistă

Tăcerea procurorilor în scandalul implicării Procurorului General Augustin Lazăr în aparatul de represiune anti-comunistă
 

Dana Gîrbovan: Tăcerea procurorilor în scandalul implicării Procurorului General Augustin Lazăr
în aparatul de represiune anti-comunistă este asurzitoare

 

Mai multe asociaţii nou înfiinţate ale procurorilor îşi revendică cu aplomb şi energie apartenența europeană, arătând că apără valorile democraţiei şi ale statului de drept în România.

Sunt deja aproape două săptămâni de când în spaţiul public au apărut date despre participarea Procurorului General Augustin Lazăr la represiunea dizidenței anti-comuniste din anii ‘80, iar aceste asociaţii tac.

Nu spun nimic în apărarea Procurorului General, care susţine că este victima unei acţiuni concertate, ce urmăreşte "destabilizarea Ministerului Public".

Nu spun nici că acţiunile sale din perioada comunistă ar trebui să îl împiedice în prezent să mai ocupe scaunul de procuror general, cel puţin din considerente ce ţin de respectul datorat victimelor comunismului.

Pur şi simplu aceste asociaţii ce invocă apărarea valorilor europene, a statului de drept şi a democraţiei în România nu au nimic de spus despre rolul pe care Procurorul General Augustin Lazăr l-a avut în reprimarea putinilor dizidenţi anti-comuniști ai anilor ‘80.

Pentru comparaţie, UNJR solicita în 2010 demisia TUTUROR membrilor CSM care au votat ca preşedinte un judecător ce a recunoscut colaborarea cu fostele structuri comuniste de represiune.

UNJR a spus că acest simplu fapt, chiar dacă nu a reprezentat poliţie politică, nu îi mai dă acelei persoane moralmente dreptul de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii.

UNJR a arătat atunci că "o justiţie independentă este în primul rând o justiţie demnă şi curată, ce îşi recunoaşte şi îşi asumă greşelile trecutului".

După 9 ani, suntem din nou în situaţia în care aflăm despre participarea sau susţinerea represiunii comuniste anti-românești de către un procuror aflat în vârful sistemului judiciar.

Care este reacţia din partea procurorilor pe care îi conduce?

Nimic. Nici de acceptare, nici de respingere. Doar pură indiferență.

Actualul procuror general Augustin Lazăr este cel care, în perioada comunistă, a vegheat ca unul din puţinii dizidenţi din anii ‘80 să nu părăsească temniţele comuniste înainte de a-şi ispăşi şi ultima zi de pedeapsă.

La 9 iulie 1985, procurorul Augustin Lazăr conducea Comisia de propuneri pentru liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. La acea dată, condamnatul politic Iulius Filip făcuse cerere de eliberare din penitenciar, îndeplinind fracţia de pedeapsă cerută de lege.

Comisia condusă de Augustin Lazăr, însă, a respins cererea, motivând că Iulius Filip nu a dat dovadă temeinică de îndreptare, "purtând discuţii duşmănoase" la adresa RSR.

În prezent, în România statului de drept şi a democraţiei, Augustin Lazăr este procuror general şi candidat pentru un al doilea mandat. A uitat, însă, după cum singur spune, faptele din perioada comunistă, peste care trece cu uşurinţă şi nepăsare scuzându-se că aşa au fost vremurile, aşa a fost legea.

Răspunsul dat de Procurorul General Augustin Lazăr la acuzele legate de menţinerea în puşcărie a dizidentului anti-comunist Iulius Filip dovedeşte, mai mult ca orice, indiferența acestuia faţă de crimele comunismului şi dispreţul faţă de victimele acestuia.

Acestuia i se adaugă indiferența corpului de procurori, pentru care aceste dezvăluiri nu reprezintă un subiect de interes, care să le determine o reacţie.


Dana Gîrbovan - Preşedinte a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR)

2019-04-08 10:42:39
Vocea României

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!