Home »

POP ROCK ROMÂNESC Proconsul

POP ROCK ROMÂNESC Proconsul

 

Trupa Proconsul a devenit cunoscută în peisajul rock românesc în 1999, deși membrii săi cântau împreună de mult timp, cu maxi single-ul de debut ''De la ruși...''.

Foto: (c) RADU TUȚĂ/AGERPRES ARHIVĂ

Convinși că pot reuși, își schimbă numele din Take five în Proconsul și compun primele piese originale. Materialul care conține și piesele ''De la ruși...'', ''Barosanu''' se bucură de succes imediat.

În 2000, cu piesa ''Cerul'' obțin locul 3 la festivalul de la Mamaia, secțiunea creație.

Este o perioadă în care lucrurile mergeau greu pentru formație, ei fiind nevoiți să vândă din instrumente pentru a putea rămâne împreună (acest moment a inspirat piesa ''Fără prieteni''). Fără știrea colegilor, Dragoș Dincă trimite piesa la preselecție la Mamaia și se califică. În același an, apare albumul ''Tatuaj'' în care sunt incluse piesele ''Cerul'', ''Fata cu tatuaj'', ''De la ruși...''.

 

 

Proconsul este prima trupă din România care câștigă trofeul Cerbul de aur, în 2001.

Câștigătorii ediției din 2001 a Festivalului "Cerbul de Aur" — trupa Proconsul
Foto: (c) ARTUR MUSTAȚĂ/AGERPRES ARHIVĂ

În același an, Proconsul lansează un nou album: ''Mi-ai luat inima''. Acest album a avut un succes enorm cu single-uri ca: ''Zbor'', ''Mi-ai luat inima'', ''Cerul'', ''Despre tine'', ''Spune-mi despre noi''.

În 2002, Karcsi părăsește formația, locul lui fiind luat de Florin Barbu (ex Blazzaj, Timpuri Noi). Primul concert în noua componență a fost pe 1 Martie, la Pitești. În același an, albumul ''Mi-ai luat inima'' primește Discul de aur pentru cele peste 50.000 unități vândute. Tot în 2002, împreună cu copiii Școlii Americane lansează single-ul ''Mama Terra'', ocazie cu care se reeditează albumul ''Mi-ai luat inima'' într-o ediție specială, având această piesă bonus track.

 

 

Anul următor apare al patrulea produs ''Proconsul 10 Povești'' iar single-ul ''Nu mi-e bine fără tine'' are un videoclip inedit. Urmează apoi în 2004 albumul ''5'' care marchează cinci ani de Proconsul. Albumul conține numai piese de 5 stele ale celor cinci membri.

 

În 2005 concertul ''Balade. Pentru tine'' susținut la Teatrul Național din București se bucură de o mare apreciere a publicului.

Conferință de presă la lansarea albumului "Balade. Pentru tine" al trupei Proconsul (de la stânga la dreapta): Robert Anghelescu, Dragoș Dincă, Bogdan ''Bodo'' Marin, Florin Barbu, Vali Petricenco, 2005
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/AGERPRES ARHIVĂ

Multe premii și distincții de genul Cel mai bun grup al anului, Cea mai bună piesă a anului, Cea mai bună voce masculină a anului, Cel mai bun basist completează palmaresul trupei, dar cel mai prețios trofeu dintre toate este dragostea arătată de fanii lor în toți acești ani.La Festivalul Mamaia 2005
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES ARHIVĂ

Concretizarea a trei ani de muncă creativă, și nouă luni de studio, în 2007, albumul ''Dă mai departe'' aduce aceleași sonorități complexe și melodii semnătura Proconsul. Orchestrații de natură clasică, cu full strings orchestra la ''Tu'', balade rock, precum și un tribut adus trupei favorite Toto (''Nu plânge''), toate sunt pe acest CD.

Începând cu vara anului 2007 Proconsul susține o serie de 5 concerte în Italia, iar anul 2008 continuă ascensiunea celor de la Proconsul. Casa de discuri Cramps music semnează un contract de coproducție cu Roton pentru albumul ''Dă mai departe'' și dă startul concertelor internaționale pentru trupă.

 

În 2009 basistul Florin Barbu părăsește Proconsul în urma deciziei de a se muta, împreună cu familia, la Sibiu. Despărțirea se materializează într-un concert ''Proconsul — prieteni pentru totdeauna'', la Cafeneaua actorilor, la care au participat Berti Barbera și Karcsi. Din iunie 2009 Proconsul își reîntregește formula, cooptându-l la bass pe James Alexander Lascu.

Acesta, de origine română dar născut în Detroit (SUA), vine cu un suflu nou și cu knowhow-ul american și se integrează rapid în familia Proconsul. Urmează pe 28 noiembrie 2009, la Sala Palatului, un concert care lansează un album nou intitulat ''Sens Unic'', care face dovada maturității trupei, ajunsă la 10 ani de activitate. Acest album are soundul cunoscut Proconsul, cu influențe new wave, heavy și pop rock ale anilor '80. La spectacolul de lansare au fost invitați în concert Marcel Pavel și Dida Drăgan.

 

Doi ani mai târziu, în 2011, Proconsul consideră că ar trebui să adune împreună pe un disc cele mai cunoscute, îndrăgite și difuzate piese, iar pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, lansează tot la Sala Palatului albumul ''Best of Proconsul'' cu o producție care a ilustrat cei 13 ani de activitate concertistică.

La începutul anului 2012, James, basistul formației, decide să se multe înapoi în Statele Unite și locul lui este luat de Robert Ursache.

În 2013, trupa lansează albumul ''No Matter What'' (2013), susține concerte mari în București și în țară, dar și în străinătate.

Bogdan Marin "Bodo" (Proconsul), împreună cu Gabi ''Guriță'' Nicolau (Krypton) și multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, la Revelionul artiștilor, 2014
Foto: (c) MARINA BĂDULESCU/AGERPRES ARHIVĂ

În februarie 2014, de Valentine's Day, Proconsul a lansat videoclipul piesei "Ești fata pentru care cânt" regizat de Alex Ceaușu.

 

În iulie 2014, JerryCo și Proconsul lansează videoclipul piesei ''Așa trec anii'', un single cu mesaj motivațional, ușor melancolic, compus de Gabriel Huiban, JerryCo și Bodo, solistul trupei Proconsul. Surpriza single-ului ''Așa trec anii'' sunt versurile unei strofe din poezia ''Glossă'' a lui Mihai Eminescu.

 

Versurile eminesciene se integrează perfect în atmosfera și în mesajul piesei, iar fuziunea inedită dintre hip-hop și rock este marcată de interpretarea lui Bodo și cea a lui JerryCo.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

2014-09-01 10:40:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!