Durata estimată a vieţii profesionale pentru populaţia adultă în vârstă de cel puţin 15 ani din Uniunea Europeană a fost în medie de 36 ani în 2021, cea mai scăzută din rândul statelor membre UE înregistrându-se în România, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
AGERPRES
AGERPRES
DOCUMENTAR: Actorul Dorel Vişan împlineşte 85 de ani (25 iunie)
Marele actor Dorel Vişan s-a născut la 25 iunie 1937, în satul Tăuşeni, judeţul Cluj. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (1965), la clasa coordonată de profesorul George Dem. Loghin, lectorul Dem Rădulescu şi asistenta Adriana Piteşteanu.
Comisia Europeană: România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro
România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii relevanţi suplimentari, se arată într-un comunicat publicat miercuri de Executivul comunitar.
Washingtonul 'toarnă gaz pe foc' trimiţând noi arme Ucrainei, acuză Kremlinul (AFP, Reuters)
Kremlinul a acuzat miercuri Washingtonul că "toarnă gaz pe foc", după anunţul livrării de sisteme de rachete americane către Kiev pentru a respinge ofensiva rusă în Ucraina, relatează France Presse şi Reuters.
Rusia anunţă finalizarea testării rachetei de croazieră hipersonice Zircon
Rusia a finalizat testarea rachetei de croazieră hipersonice Zircon şi o va desfăşura înainte de sfârşitul anului pe o nouă fregată a Flotei Nordului, a anunţat miercuri un înalt oficial militar rus, citat de Reuters.
Românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur la dobânzi record de până la 7,8%, începând de joi
Românii pot investi, începând de joi, 2 iunie, în titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 3 ani şi dobânzi anuale record de 7,2% şi 7,8%, a anunţat, miercuri, Ministerul Finanţelor.
NM: Cod galben de instabilitate atmosferică în Carpaţii Meridionali, local în Moldova şi în nordul Munteniei
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până miercuri seara în Carpaţii Meridionali, local în Moldova, precum şi în nordul Munteniei.
Elveţia respinge cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate (TV)
Guvernul elveţian a respins cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate pentru transport de trupe fabricate în Elveţia, invocând politica sa de neutralitate de a nu furniza arme în zonele de conflict, a informat miercuri canalul elveţian de televiziune SRF, citat de Reuters.
ANM: Zilele însorite şi călduroase alternează cu cele ploioase şi reci în prima lună a verii
Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, însă valorile termice vor urca deseori la peste 30 de grade Celsius, arată caracterizarea climatică a lunii iunie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
DOCUMENTAR: Luna iunie
Prima lună a verii, iunie, ne răsfaţă cu mirosul teilor. Numită în tradiţia populară "Cireşar" sau "Cireşel", în această lună ne bucurăm de aroma şi dulceaţa acestor fructe.
CITATUL ZILEI
"Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părinţească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!"
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 iunie
Ortodoxe
Sf. Iustin Martirul şi Filosoful şi cei împreună cu el
Greco-catolice
Sf. m. Iustin Filosoful şi cei împreună cu el
"It's today; My favorite day''/ 1 iunie - Ziua copilului, a alergării, a laptelui şi a mersului desculţ
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 iunie
Este a 152-a zi a anului 2022.
Au mai rămas 213 zile până la sfârşitul anului.
Rezilierea de către CL Braşov a contractului cu administratorul parcărilor cu plată - ilegală, a decis Curtea de Apel Ploieşti
Curtea de Apel Ploieşti a decis, marţi, că Hotărârea Consiliului Local Braşov prin care a fost reziliat unilateral contractul cu firma P&P, ce administra parcările publice cu plată din municipiu, este ilegală.
Papa Francisc exclude din cler un preot german pentru abuzuri asupra minorilor
Un fost preot din dioceza catolică din Osnabrueck, în nord-vestul Germaniei, a fost exclus din cler pentru abuzuri asupra minorilor, informează marţi dpa.
Angajaţii din agricultură şi industria alimentară vor avea un salariu minim de 3.000 lei, de la 1 iunie
Angajaţii din agricultură şi industria alimentară vor avea un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată de minimum 3.000 lei lunar, de la 1 iunie, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, informează Inspecţia Muncii.
Simion: Sancţionăm felul în care e respectat referendumul din 2019; aşteptăm poziţia lui Klaus Iohannis
Preşedintele AUR, George Simion, a criticat, marţi, emiterea de către Guvern a Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului penal, în contextul referendumului organizat în 2019 de preşedintele Klaus Iohannis la care s-a votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei, menţionând că aşteaptă poziţia şefului statului în această privinţă.
Angajaţii români spun că acţiunile de voluntariat sunt necesare, 41% dintre ei fac voluntariat sau donează (sondaj)
Angajaţii români au declarat că acţiunile caritabile şi de voluntariat sunt necesare însă cei mai mulţi spun că se implică rar în activităţi caritabile, iar atunci când o fac, aleg să doneze bani sau haine (43%), potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare.
Danemarca votează prin referendum dacă se va alătura politicii de apărare a UE, după 30 de ani de derogare
Danemarca, rămasă în mod voluntar deoparte timp de trei decenii, se va pronunţa miercuri prin referendum cu privire la intrarea sa în politica de apărare a Uniunii Europene, încă unul din efectele de domino ale invaziei Rusiei în Ucraina, transmite AFP.