Home »

AEP: Peste 18,9 milioane de cetăţeni cu drept de vot, înscrişi în Registrul electoral la 30 aprilie

AEP: Peste 18,9 milioane de cetăţeni cu drept de vot, înscrişi în Registrul electoral la 30 aprilie

AEP: Peste 18,9 milioane de cetăţeni cu drept de vot, înscrişi în Registrul electoral la 30 aprilie
 

Peste 18,9 milioane de cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral la data de 30 aprilie, a anunţat, luni, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

"Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 30 aprilie 2018 este de 18.904.910, cu 2.512 mai puţini faţă de ultima informare publică (...) pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 martie 2018, figurau în Registrul electoral 18.907.422 de alegători români. Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia", se arată într-un comunicat al AEP transmis AGERPRES.

Conform aceleiaşi surse, în cursul lunii aprilie, autorităţile locale au radiat din Registrul electoral 21.005 persoane ca urmare a decesului, alte 196 fiind radiate după ce li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puse sub interdicţie.

Pe de altă parte, 175 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere, iar 18.514 persoane, care au împlinit 18 ani, au fost înscrise în Registrul electoral de către AEP, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

"Menţionăm că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.251.149 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 653.761 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS", se precizează în comunicat.

Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare, fiind structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de aceştia, conform legii, mai arată AEP.

AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

2018-05-14 16:57:03
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!